Næringsliv

Tidligere konsulenter går til massesøksmål mot Aleris

17 tidligere konsulenter har saksøkt helseforetaket Aleris med krav om erstatning på opptil 1,5 millioner kroner per person. 

Aleris sykehus i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Aleris sykehus i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
11. august 2018 - 08.25

Det skriver Dagbladet lørdag.

De 17 konsulentene jobbet på oppdrag som selvstendig næringsdrivende i flere av Aleris' omsorgsboliger på Østlandet, men hevder de reelt sett var fast ansatt. Derfor krever de etterbetaling av overtid, feriepenger og pensjon.

Fagforbundet, som representerer saksøkerne, mener Aleris bryter loven når innleide konsulenter brukes i stedet for fast ansatte.

– Det bryter med de spillereglene vi har i arbeidslivet, sier leder Mette Nord til Dagbladet.

– Fryktkultur

Overfor Dagbladet hevder flere av konsulentene at det hersket en fryktkultur i bedriften og at de måtte jobbe langt mer enn det som er lovlig for vanlig arbeidstakere. Det avviser Aleris.

– Aleris Omsorg er opptatt av å være ryddig når det gjelder arbeidstidsbestemmelser, skriver direktør for omsorgstjenestene Ingvild Kristiansen i en epost til avisa.

Det finnes drøyt 23.000 enkeltpersonforetak i helse- og omsorgssektoren i Norge, ifølge tall NTB har fått fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ikke forhåndsprosedere

Aleris sier samtidig at de ikke ønsker å forhåndsprosedere saken i mediene, men hevder at det er lagt ned «et betydelig arbeid med å etablere hvem som anses som selvstendig næringsdrivende konsulenter, og hvem som anses som ansatte».

Det er foreløpig ikke kjent når søksmålet kommer for retten.

Saksøkerne kan imidlertid hente støtte fra en dom i Oslo tingrett fra desember i fjor. Der tapte en kvinne, som jobbet som konsulent og selvstendig næringsdrivende for Aleris, et søksmål mot skatteetaten, som hadde nektet henne å skatte som et enkeltpersonforetak. Ifølge etaten var hun i realiteten å regne som vanlig lønnsmottaker, noe tingretten var enig i.

(©NTB)