Næringsliv

Tviler på oppgangen i norsk økonomi

Har ikke troen på økt rente.

Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
15. august 2018 - 09.14

- Siden sist er jeg blitt mer usikker på styrken i oppgangen i norsk økonomi, sier sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Kari Due-Andresen, til DN.

Hun sier videre til avisen at hun er blitt mer bekymret for internasjonal handel og at handelskrigen sammen med rentehevingene fra den amerikanske sentralbanken vil svekke den økonomiske veksten i USA. 

Prorektor og professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI er den eneste i rentepanelet til DN som mener at renten bør opp i september, men hun mener at det ikke skal være mange rentehevinger fremover.

Videre skriver avisen at det er ingen av de fem medlemmene av rentepanelet som tror at Norges Bank kommer til å sette opp renten syv ganger innen utgangen av 2021. Det er lite ledig kapasitet i arbeidsmarkedet og norsk økonomi går nå for tilnærmet full maskin, ifølge rentepanelet.

- Vi er enige om at Norges Bank overdriver hvor høy lønnsveksten blir, og at de dermed overdriver antall rentehevinger, sier Ragnar Torvik, professor ved NTNU, til avisen.