Næringsliv

Mekling mellom briter og franskmenn etter «sjøslag» om skjell

Representanter fra Storbritannia og Frankrike skal neste uke møtes etter at kamskjellfiskere fra de to landene endte opp i rene sammenstøt utenfor Normandie.

Foto: France 3 via AP

Foto: France 3 via AP

Artikkel av: NTB
3. september 2018 - 06.03

Den franske landbruksministeren Stephane Travert opplyser til Europe 1 radio at han torsdag var i samtaler med den britiske regjeringen og at han neste uke skal møte representanter fra den britiske fiskeriindustrien, melder Reuters.

– Vi fordømmer begge de voldelige handlingene og ønsker å vende tilbake til en ansvarlig ånd, sier Travert.

Han har bedt den britiske fiskeriministeren George Eustace om å sørge for at britiske fiskere ikke seiler sør før Barfleur-Antifer, stedet der sammenstøtene fant sted.

Franske fiskere har i flere år anklaget britene for uredelig skalldyrfiske langs kysten utenfor Normandie i de sommermånedene franske fiskere ikke har lov til å hente opp kamskjell, som følge av regler innført av den franske regjeringen for å bevare bestanden.

Den mangeårige konflikten i området eskalerte da franske fiskere tirsdag kastet steiner og røykbomber på de engelske fartøyene.

I 2012 ble en avtale signert mellom franske og britiske fiskeriaktører etter at lignende sammenstøt fant sted. Da ble partene enige om at britiske fartøy i sommermånedene ikke kan fiske kamskjell i Baie de Seine før franskmennene, men avtalen gjelder ikke for små britiske fartøy. Franskmennene mener imidlertid at britenes bruk av småfartøy undergraver avtalens ånd.

(©NTB)