Næringsliv

Risikerer 12 års fengsel

Underslo millioner - brukte pengene til gambling

Mandag morgen starter rettssaken mot menneskerettsforkjemperen i Stavanger tingrett.

Stavanger tinghus. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Stavanger tinghus. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
17. september 2018 - 09.06

Tidligere president i Global Network for Rights and Development (GNRD) Loai Deeb skal ifølge tiltalten ha underslått minst ti millioner kroner fra menneskerettighetsorganisasjonen og brukt pengene til pengespill på internett, skriver DN.

Millionbeløpene ble ifølge tiltalen regnskapsført som utgifter til drikkevann til afrikanske flyktningleirer. Avtalen mellom GNRD og Water and Sanitation Services SA er ifølge Økokrim fiktiv. Det forfalskede regnskapet ble også brukt da GNRD søkte om konsultativ status hos FN. Deeb er dermed tiltalt for brudd på straffelovens paragrafer om underslag, hvitvasking og dokumentfalsk, skriver avisen.

I tillegg er han ifølge avisen tiltalt for å ha fremlagt falske dokumenter overfor Skatteetaten i 2017 for å kunne trekke fra reiseregninger på 1,1 millioner dollar, tilsvarende ni millioner kroner, i sin private ligning. Han er også tiltalt for å ulovlig ha smuglet inn gull og smykker for rundt 800.000 kroner i perioden 2013 til 2015.

- Min klient kan ha kommet i skade for å ha glemt å fortolle varer, men utover det erkjenner han ikke straffskyld på noen punkter i tiltalen. Han erkjenner heller ikke de faktiske forhold på flere punkter, siden han mener han ikke har gjort det han er tiltalt for, sier Loai Deebs forsvarer, advokat Kjell Brygfjeld, ifølge avisen.

Det er satt av to uker til saken i Stavanger tingrett som har en strafferamme på 12 års fengsel.