Næringsliv

Kjente til planer om skattesvindel i tre år

Foto: Bacho / Shutterstock / NTB/Scanpix.

Foto: Bacho / Shutterstock / NTB/Scanpix.

Artikkel av: NTB
22. oktober 2018 - 17.06

Tyske myndigheter beslagla i 2012 dokumenter hvor Danmark og andre land ble nevnt som mulig mål for skattesvindel.

Nå reagerer Danmark på manglende varsel.

Hemmelige dokumenter som Politiken og Danmarks Radio (DR) har fått tilgang til viser at tysk politi under en ransaking i 2012 beslagla dokumenter hvor Danmark og andre land ble nevnt som mål for cum-ex-svindelen.

Beslaget gjorde at tyske myndigheter kunne oppdage og begrense svindelen i sitt eget land, allerede før svindelen i Danmark begynte. De advarte likevel ikke danske myndigheter.

De påfølgende tre årene ble Danmark svindlet for skatt for 12,7 milliarder danske kroner, tilsvarende 16 milliarder norske kroner etter dagens kurs, fram til svindelen ble oppdaget i 2015.

Nyheten kommer etter at Politiken og DR, sammen med 17 andre europeiske medier, i forrige uke avslørte at finansfolk, advokater og banker har hjulpet investorer med å unndra store beløp i utbytteskatt i flere europeiske land.

En talsmann for statsadvokaten i Frankfurt bekrefter overfor DR at de ikke advarte Danmark, fordi de mente at svindelen i Tyskland ikke ville fungere i nabolandet i nord.

Danmarks skatteminister Karsten Lauritzen reagerer kraftig på opplysningene om at tyske myndigheter ikke varslet.

– Det er helt fryktelig at vi ikke ble varslet. Hvis de danske skattemyndighetene hadde fått beskjed i 2012, -13 eller -14, eller klarere beskjed enn man fikk, så kunne man kanskje ha stoppet det, sier Lauritzen til DR.

Peter Hummelgaard Thomsen i opposisjonspartiet Socialdemokratiet har bedt Lauritzen om å møte i Folketinget for å svare på om Danmark vil kreve erstatning fra Tyskland på grunn av den manglende delingen av informasjon.

– Sett med danske øyne kan vi ikke bare sitte på hendene og gjøre ingenting. Vi er nødt til å holde tyskerne ansvarlige for hvorfor disse opplysningene ikke havnet hos oss, sier Hummelgaard Thomsen til Politiken.

(©NTB)