Næringsliv

Tidligere Evry-sjef går til Dips

IT: Nylig avgått Evry-sjef Kolbjørn Haarr tar over roret i den nordnorske helsejournal-leverandøren Dips når gründer Tor Arne Viksjø gir seg ved nyttår.

Den tidligere Evry-sjefen Kolbjørn Harr (t.v.) skal tar over roret i det langt mindre e-helseselskapet Dips når gründer Tor Arne Viksjø går av ved nyttår. Foto: Grunde Grimstad

Den tidligere Evry-sjefen Kolbjørn Harr (t.v.) skal tar over roret i det langt mindre e-helseselskapet Dips når gründer Tor Arne Viksjø går av ved nyttår. Foto: Grunde Grimstad

Artikkel av: Grunde Grimstad / Finansavisen
12. oktober 2018 - 11.08

Tidligere Evry-sjef Kolbjørn Haarr skal ta over roret i den nordlandske helseprogramvaresuksessen Dips fra 1. januar 2019.

– Det er strategisk viktig for selskapet å tilpasse seg den nye eierstrukturen, og rigge selskapet for ytterligere vekst, sier nåværende sjef Tor Arne Viksjø.

Taktskifte

Ifølge selskapet er nyansettelsen foreløpig siste de i planen for å rigge selskapet for ekspansjon.

31 år etter at Viksjø (64) begynte å utvikle helsejournal-programvaren Dips i kjelleren på Nordland sykehus, er selskapet i dag landets største norskeide e-helseselskap, med en omsetning på 340 millioner i fjor, og en solid markedsposisjon med 3 av fire helseregioner som bruker pasientjournalsystemer for sykehus. 

Viksjø fortsetter i styret for Dips, og vil fortsette å delta i den daglige driften i en strategisk rådgiverrolle.

Mye vil ha mer

– Dere har allerede en veldig sterk markedsposisjon, og har nylig brukt en milliard kroner på den nye versjonen av systemet. Hvorfor har ikke dette grepet kommet før?

– Man kan alltids ønske seg at slikt går fortere, men det har vært et omfattende utviklingsarbeid. Vi er veldig fornøyd med at vi nå er klare for full utrulling og er overbevist om at dette har vært verdt å vente på, forklarer Viksjø.

Tross suksessen, sier Viksjø at også det norske helsevesenet er langt fra å komme i mål med digitalisering av systemene som brukes i helsevesenet.

– Formålet er ikke bare å gjøre behandlingen enklere, men også sikrere. Helt frem til 2014 hadde vi sykehus som ikke tok imot elektroniske henvisninger, og man sa halvt på spøk at taxi var ikke en uvanlig distribusjonsmetoden for helsejournaler i Oslo. Sånn er det heldigvis ikke lenger, sier Haarr

– Nå har DIPS den mest moderne løsningen på markedet, en fleksibel, åpen dataplattform i bunnen som gjør det mulig for kundene å integrere de modulene og løsningene som best hjelper klinikerne, og fra andre leverandører. Vi tror virkelig på å bygge et økosystem hvor også leverandører med kompletterende løsninger kan bidrar.

Strategisk eier

– At Awilhelmsen er inne som eier var et av de elementene som virkelig tiltrakk meg ved denne jobben, sier Haarr, som ble kontaktet av selskapet via et rekrutteringsfirma.

– De er langsiktige og er innstilt på å være med og utvikle selskapet videre. Jeg tror knapt vi kunne fått en bedre eier med tanke på den satsningen vi skal inn i nå, sier han.

Awilhelmsen kjøpte 65 prosent av selskapet i april, mens de største eierne Nordland og Vestfold fylkeskommune solgte seg ut. Noen av de ansatte som hadde vært med siden starten valgte også å realisere gevinsten etter over 20 år.

Diakonhjemmet eier fortsatt rundt 10 prosent av selskapet, Viksjø sitter igjen med rundt 7 prosent, og det resterende er fordelt på småaksjonærer.

Stor jobb å gjøre

– Lukter det utlandssatsning her?

– Det aller viktigste nå er utrullingen av DIPS Arena til de norske kundene.  Det er vel ingen hemmelighet at utlandet er ett av de store målene, og da ligger naturligvis Norden lengst fremme i tankene, sier Haarr.

Selskapet har allerede opprettet et salgskontor i Stockholm for å sondere markedet.

– Det er primært for å sjekke ut og bli kjent med markedet i Sverige. Men det er langt fra sikkert at det er der vi kommer til å satse først, sier Viksjø

– Det er mange land i Europa som har en stor jobb å gjøre på dette feltet. Og Norge har et veldig godt helsesystem som gir oss veldig gode forutsetninger for å bli best på E-helse. Men hvis det er noe vi ikke gjør, så er det å undervurdere konkurransen verken i Norge eller utenlands, sier Haarr.

grunde.grimstad@finansavisen.no