Næringsliv

Bergen får 50 millioner til landstrøm

Enova satser 78 millioner kroner på fire nye landstrømprosjekter som skal kutte klimagassutslipp ved kai. Bergen Havn får hele 50 av dem.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
4. desember 2018 - 13.07

Tildelingene skjer på bakgrunn av en søknadsprosess hvor prosjektene er rangert etter brukspotensialet til anleggene målt mot beløpet det søkes støtte om, skriver statsforetaket Enova SF i en pressemelding tirsdag. Tildelingene er en del av foretakets satsing på utbygging av landstrømanlegg i Norge.

Potten denne gang var på 78 millioner kroner. Av disse går hele 50 millioner kroner til cruisekaiene på Skolten og Bontelabo i Bergen Havn. Det er første gang foretaket gir tilsagn dedikert til cruisetrafikk.

– Landstrøm for cruiseskip krever ofte meget høye investeringer fordi disse skipene gjerne har et mye større effektbehov. Samtidig er den totale brukstiden for dedikerte cruisekaier typisk kort sammenlignet med mange andre kaianlegg. Til sammen gjør dette at landstrøm til cruise ofte blir veldig kostbare klimatiltak, begrunner administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova tildelingen i meldingen.

Den resterende potten fordeles slik: Bodø Havn KF får 17,1 millioner kroner, Fjord Base AS i Sogn og Fjordane får 6 millioner kroner og Trondheim Havn IKS får 5,6 millioner kroner. Enova varsler nok en konkurranse i januar, men opplyser samtidig at det kan bli den siste i denne runden. Siden 2015 har Enova hatt seks tildelingsrunder og har i perioden innvilget om lag én milliard kroner til landstrømprosjekter.

(©NTB)