An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Næringsliv

Rakett med kalkun og fruktkake på vei til romstasjonen

En rakett lastet blant annet med juleforsyninger til den internasjonale romstasjonen ISS tok av fra Cape Canaveral i Florida onsdag.

Foto: John Raoux / AP.

Foto: John Raoux / AP.

Artikkel av: NTB
6. desember 2018 - 06.15

En rakett lastet blant annet med juleforsyninger til den internasjonale romstasjonen ISS tok av fra Cape Canaveral i Florida onsdag.

Oppskytingen av den ubemannede Dragon-kapselen var vellykket, men Falcon 9-raketten som løftet fartøyet ut i bane, klarte ikke å lande som planlagt. Firmaet SpaceX med Elon Musk i spissen har gjort det til sin spesialitet å lande rakettene og bruke dem flere ganger.

TV-bildene av raketten viste at den spant ut av kontroll på vei tilbake til landjorda. Den havnet i sjøen og ikke på landingsplassen på bakken.

Fraktfartøyet som nå er på vei til ISS, er blant annet lastet med tradisjonelt amerikansk julesnadder som kalkun, tranebærsaus, søtpoteter med marshmallows og fruktkake. Flere vitenskapelige eksperimenter er også inkludert i lasten på 2,5 tonn, blant annet salatplanter astronautene skal forsøke å dyrke i verdensrommet.

Raketten skulle egentlig ta av tirsdag, men ble utsatt en dag fordi det ble oppdaget mugg i et parti musemat som var del av et av eksperimentene om bord. Maten ble erstattet før onsdagens oppskyting.

ISS fikk mandag tre nye astronauter om bord. Dermed ble en mannskapskrise avverget etter en avbrutt oppskyting i oktober. Dragon-kapselen med forsyninger skal etter planen kobles sammen med ISS lørdag.

(©NTB)