Næringsliv

- Ingen livstegn

Har rådet familien til ikke å gi løsepenger

Politiet har rådet familien til ikke å innfri kravet om løsepenger.

Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Privat / NTB scanpix.

Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Privat / NTB scanpix.

Artikkel av: NTB
9. januar 2019 - 11.11

Politiet opplyser at de har rådet familien til den antatt bortførte 68-årige kvinnen fra Romerike til ikke å innfri kravet om løsepenger, ifølge politiinspektør Tommy Brøske under en pressekonferanse onsdag formiddag.

Saken etterforskes som frihetsberøvelse, og siste sikre livstegn er 31. oktober i fjor.

- Det er framsatt både trusler og krav om løsepenger i saken, sier han.

Politiet bekrefter at løsepengekravet er i kryptovaluta.

- Ingen livstegn 

Politiet sier de ikke har fått noen livstegn fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagen siden hun trolig ble bortført 31. oktober.

- Men vi har heller ikke mottatt noen tegn på at hun ikke er i live, understreket politiinspektør Tommy Brøske, leder for felles enhet for etterretning og etterforskning i Øst politidistrikt, på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Videre sa han at politiet kun har hatt begrenset dialog med den antatte kidnapperen, og de har ingen anelse om hvem det er.

- Gjerningspersonen har valgt en digital kommunikasjonsplattform som i svært liten grad muliggjør kommunikasjon. Det har ikke vært muntlig kontakt, sier Brøske.

Kan tyde på profesjonalitet

Politiet vet ikke om Anne-Elisabeth Hagen befinner seg i Norge eller i utlandet og mener det er tegn som tyder på at profesjonelle står bak bortføringen.

– Det er ting ved saken som, uten å gå i detaljer, kan tyde på profesjonalitet, sier politiinspektør Tommy Brøske, leder for felles enhet for etterretning og etterforskning i Øst politidistrikt.

Ifølge VG er det framsatt krav om å betale 9 millioner euro i løsepenger i kryptovalutaen monero for den antatte bortførte ektefellen til investoren og kraftselgeren Tom Hagen. Det ønsker ikke politiet å bekrefte.

– Jeg kan ikke bekrefte noen løsepengesum. Vi ønsker av etterforskningsmessige hensyn å avvente med å gå ut med slik informasjon, sier han.

Politiet har rådet familien til ikke å betale ut løsepenger, og de er ikke kjent med at det er blitt overført penger i de drøye to månedene som har gått siden siste sikre livstegn fra 68-åringen 31. oktober i fjor.

Årsaken til at nettopp Tom Hagens familie er rammet, er noe av det politiet ønsker å bringe på det rene.

– Det er naturlig, slik faktum er nå, og hvilken familie som er rammet, å tenke at det ligger et økonomisk motiv bak, sier Brøske.

Politiet ønsker ikke å si noe om det er tegn i boligen som tyder på kamp eller innbrudd. Politiet opplyser imidlertid at de har sikret flere spor i huset.

Norsk politi er ikke kjent med lignende saker her hjemme, men opplyser at elementer i denne saken samsvarer med lignende saker internasjonalt. Løsningen for valg av innfrielse av løsepengesum, er imidlertid helt ny.

(©NTB)