Næringsliv

Christian Ringnes i kunstdrama

- Vi handlet i god tro.

Christian Ringnes. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Christian Ringnes. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Artikkel av:  Redaksjonen
27. februar 2019 - 11.40

(Finansavisen): I mars i fjor avduket eiendomsinvestor og milliardær Christian Ringnes bronsestatuen «Fearless Girl» foran Grand Hotel i Oslo.

Flere amerikanske nettmedier skriver nå at Kristen Visbal, kunstneren bak «Fearless Girl», er saksøkt av det gigantiske investeringsselskapet State Street Global Advisors for å ha laget kopier av skulpturen.

Null Ringnes-stress

Ringnes risikerer nå å få destruert sin kopi, skriver Finansavisen. Investoren selv tar det hele med knusende ro.

- Det skal mye til før denne statuen blir smeltet om, sier han, og påpeker at det kan ta lang tid før man får en avklaring i USA.

- Men vi er trygge på vår juridiske stilling. Vi handlet i god tro og har fulgt det som står i kontrakten med kunstneren. Så alt ansvaret ligger i så fall på henne, fortsetter Ringnes overfor avisen.

Han mener bråket rundt statuen på en «skummelt treffsikker måte» symboliserer all motstand unge kvinner må igjennom for å overleve i en mannsdominert, kapitalistisk verden.

Eksperter på varemerker her i Norge sier til Finansavisen at det ikke er uvanlig med krangler om kopier av kunst.

Hvis kopiene av statuen destrueres, kan kjøperne av kopiene ha krav på å få kjøpesummen tilbake, gitt at de var i god tro.

Avviser anklagene

Opprinnelig var det State Street Global Advisors som bestilte statuen og plasserte den i New Yorks finansdistrikt for to år siden, blant annet for å inspirere til bedre kjønnsfordeling på Wall Street.

Selskapet hevder ifølge avisen i sitt søksmål at kunstneren - ved å selge kopier til blant andre Grand Hotel i Oslo - har brutt reglene om varemerker i form av såkalt varemerkekrenkelse.

State Street er videre av den oppfatning at kopiene kan ødelegge statusen «Fearless Girl» har som «en global kampanje til støtte for begge kjønn i næringslivet og kvinnelig lederskap».

Finansavisen har ikke lyktes i å innhente en kommentar fra kunstneren, Kristen Visbal.

Men ifølge papirene State Street Global Advisors har levert til retten i USA hevder hun det ikke finnes noen relevante restriksjoner, verken i kontrakter eller på annen måte, som kan forhindre henne i å lage kopier og selge dem verden rundt.