Næringsliv

Full stans i flytrafikken

Flytrafikken i Norge er stanset grunnet problemer med et datanettverk som forsyner Avinor med informasjon. 

Foto: Kyrre Lien / SCANPIX.

Foto: Kyrre Lien / SCANPIX.

Artikkel av: NTB
8. februar 2019 - 06.18

Oslo Lufthavn Gardermoen melder om trafikkstansen via Facebook. Det er uklart hvor lang tid det vil å rette feilen.

– Viktig melding til våre reisende: Datanettverket som gir Avinors systemer informasjon om flygninger som skal trafikkere i norsk luftrom er nede. Feilen ligger utenfor Norge og medfører svært begrenset kapasitet i flytrafikken. Alle avganger og ankomster er stanset inntil videre. Vi beklager de ulempene dette måtte medføre, og kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig.

Problem i England

Avinor opplyser at de vil komme med løpende oppdateringer på sine nettsider om hendelsen og hvilke konsekvenser den får.

– Vi ber passasjerer forholde seg til denne informasjonen samt informasjon de får fra sitt flyselskap, opplyser Avinor i en pressemelding.

Kommunikasjonssjef Gurli Ulverud i Avinor sier til NTB at problemet ligger i England.

– Vi vet at datasystemet som er nede, befinner seg der, men vi det ikke hva feilen er. Vi jobber selvfølgelig med å utbedre dette, men vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før feilen er funnet og eventuelt rettet, sier Ulverud.

Noen unntak

– Vi har spurt om dette gjelder andre land, men beskjeden er at det bare er Norge som er rammet. Dette systemet leverer informasjon om alle flygninger i norsk luftrom, som flygeledere og kontrollsentre er avhengig av. Så lenge vi ikke har denne informasjonen, er vi nødt til å stanse trafikken, forklarer Ulverud.

– Det kan være noen unntak, men det vil i beste fall være ekstremt begrenset kapasitet. I praksis er det full stans i både utenriks- og innenrikstrafikken.

Et Widerøe-fly fra Kirkenes og Vadsø landet som normalt i Alta klokken 6. Ti minutter senere landet Thai Airways' fly fra Bangkok på Gardermoen. Det er også enkelte fly i luften som kun skal passere gjennom norsk luftrom på vei til og fra andre land.