An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Næringsliv

MRSA påvist i svinebesetning i Norge

For første gang på to år er det påvist et tilfelle av den antibiotikaresistente bakterien MRSA i Norge.

Griser. Foto: NTB scanpix

Griser. Foto: NTB scanpix

Artikkel av: NTB
6. februar 2019 - 06.13

Mattilsynet opplyser at Veterinærinstituttet har påvist meticillinresistente bakterier (MRSA) i en svinebesetning i Nordland. Den positive prøven er tatt i overvåkingsprogrammet for MRSA, der 800 besetninger undersøkes hvert år i Norge. Det har ikke vært påvist MRSA i svinebesetninger her til lands siden tidlig i 2017, noe som tyder på at MRSA er lite utbredt her.

Prøven er sendt videre et laboratorium som nå undersøker om bakteriene av er av typen LA-MRSA, som vil si at den er en dyreassosiert variant (livestock-associated). LA-MRSA gir sjelden sykdom hos dyr og friske mennesker, men mennesker med svekket helse kan få alvorlige infeksjoner om de blir smittet. Derfor er det viktig å holde forekomsten av LA-MRSA i husdyrbestanden og i befolkningen nede, og ikke minst å holde bakteriene unna helseinstitusjoner som sykehus og sykehjem.

LA-MRSA drepes når kjøttet varmebehandles, altså når kjøtt stekes eller kokes, og det er vanlig å gjennomsteke svinekjøtt i Norge. Derfor regnes faren for smitte fra mulig infisert kjøtt som svært liten.

(©NTB)

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.