Næringsliv

- Beste februar noensinne

Økt verdi på lakseeksporten bidrar til beste februar norsk sjømateksport noensinne. 

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
5. mars 2019 - 07.53

Det ble i februar eksportert 80.000 tonn laks til en verdi av 5,1 milliarder kroner, ifølge en melding fra Norges Sjømatråd.

Det er en økning i volum på syv prosent, mens verdien økte med 492 millioner kroner eller 11 prosent sammenlignet med februar i fjor.

Så langt i år er det eksportert 166.000 tonn laks til en verdi av 10,7 milliarder kroner - en økning i volum på fire prosent, mens verdien har økt med 1,1 milliard kroner, eller 11 prosent, opplyses det.

Norge eksporterte ifølge meldingen 198.700 tonn sjømat for 7,8 milliarder kroner i februar. Det er en reduksjon på 57.000 tonn, eller 22 prosent i volum, og en økning på 670 millioner kroner, eller ni prosent i verdi sammenlignet med februar i fjor.

Hittil i år er det eksportert 406.000 tonn sjømat til en verdi av 16,4 milliarder kroner. Det er en nedgang i volum på 13 prosent, mens verdien har økt med 1,6 milliarder, eller 11 prosent mot samme periode i fjor.

- Årets februar er den beste februarmåneden for norsk sjømateksport noensinne. Dette skyldes blant annet økt verdi på lakseeksporten nok en gang. I tillegg har økte volumer og økte seipriser bidratt til verdiøkningen innenfor hvitfisksektoren. Det har også vært en økning i verdien på eksporten av sild og makrell i februar, som bidrar til den rekordeksporten. Volumnedgangen for denne måneden tilskrives i all hovedsak nedgang i fiske på lodde, sier sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen.