Næringsliv

Dette er verdens dyreste byer

Paris, Hongkong og Singapore deler førsteplassen på en liste over verdens dyreste byer. Venezuelas hovedstad Caracas er billigst i verden, ifølge The Economist.

Singapore. (Photo by ROSLAN RAHMAN / AFP)

Singapore. (Photo by ROSLAN RAHMAN / AFP)

Artikkel av: NTB
19. mars 2019 - 17.03

Singapore befester sin stilling som verdens dyreste by. Paris rykker opp en plass til samme nivå som Singapore, mens Hongkong rykker opp tre plasser. Dette er de tre dyreste byene i verden å bo i og å besøke, ifølge The Economists årlige undersøkelse Economist Intelligence Unit (EIU), som er gjengitt av blant annet BBC og Bloomberg.

EIU sammenligner prisnivå i 133 byer verden rundt. Bare tre andre byer i Europa havner på topp-ti-listen: Zürich, Genève og København.

På topp-ti-listen, som egentlig består av elleve byer fordi Los Angeles og Tel Aviv deler tiendeplassen, gjør New York og Osaka store hopp oppover. Oslo var i fjor på femteplass, men er ikke å finne på årets topp-ti-liste.

Paris har vært blant verdens ti dyreste byer siden 2003 og er «ekstremt dyr» å bo i, forteller undersøkelsens forfatter Roxana Slavcheva.

Store forskjeller

EIUs undersøkelse har til hensikt å hjelpe bedrifter til å regne ut kostnader for ansatte som jobber og bor i utlandet, og for forretningsreisende.

Undersøkelsen er basert på sammenligning av 400 ulike priser innen 160 produkter og tjenester, blant annet mat og drikke, leiekostnader, transport, utdanning og underholdning.

I Paris koster det 119 dollar (så vidt over 1.000 kroner) for en kvinne å klippe håret. I Caracas koster det henne 1,77 dollar (15 kroner) å klippe håret.

Inflasjon, valutasvingninger og politisk uro er blant årsakene til noen av endringene på årets liste.

– Et økende antall steder er blitt billigere som følge av politisk og økonomisk turbulens, heter det i rapporten.

Asia-ulikheter

I Venezuela var inflasjonen på nesten 1 million prosent i fjor. I landets hovedstad steg prisen på en kopp kaffe til det dobbelte på bare én uke i desember.

Syrias hovedstad Damaskus er verdens nest billigste by etter å ha blitt forbigått av Caracas.

– Som Damaskus og Caracas illustrerer, er det et økende antall steder der det er blitt billigere som følge av påvirkning av politisk eller økonomisk uro, heter det i rapporten.

En rekke byer i Sør-Asia havner også på oversikten over steder der pengene rekker lengst for folk som kommer utenfra. Karachi i Pakistan, og Bangalore, Chennai og New Delhi i India, er blant de åtte billigste byene i verden. Disse byene illustrerer også de økonomiske ulikhetene i Asia ved at de ligger i motsatt ende av listen fra Singapore, Hongkong og Osaka.