Næringsliv

Spår 600 millioner i omsetning i år

Norbit tjener stort på små nisjer

INDUSTRI: Norbit lager elektronikk på Selbu og Røros og eksporterer det til USA og Asia. I fjor tjente bedriften mer enn i de foregående seks årene til sammen.

VEKSTMOTOR: – Sonar-løsningen i kofferten har vært vekstmotoren vår i flere år nå. Denne kan man sjekke inn og ta med seg som standardbagasje på et passasjerfly, sier Per Jørgen Weisethaunet, daglig leder og medeier i Norbit. FOTO: Paul Kopperud/NORBIT

VEKSTMOTOR: – Sonar-løsningen i kofferten har vært vekstmotoren vår i flere år nå. Denne kan man sjekke inn og ta med seg som standardbagasje på et passasjerfly, sier Per Jørgen Weisethaunet, daglig leder og medeier i Norbit. FOTO: Paul Kopperud/NORBIT

Artikkel av: Anders Horntvedt
3. april 2019 - 09.07

ASKER/TRONDHEIM: «Kjempejobb til mini-Kongsberg», lød en overskrift i Finansavisen forrige uke.

Norbit-sjef Per Jørgen Weisethaunet er veldig fornøyd med at Trondheim-bedriften Norbit blir sammenlignet med teknologi- og forsvarsselskapet Kongsberg Gruppen, som har omsatt for mellom 15 og 17 milliarder kroner de seneste årene.

– Både vi og Kongsberg Gruppen leverer teknologiløsninger etter skreddersøm til kunder over hele verden. Vi er som en liten, dynamisk variant av dem, sier han.

70 prosent av konsernets omsetning kommer fra eksport, og kundene befinner seg i Amerika, Europa, Midtøsten og Asia.

Mandag 25. mars fortalte Finansavisen at kontrakten med den tyske tungvekteren Continental Automotive er en av Norbits største kontrakter noensinne.

Teknologien selskapet leverer til ferdsskrivere i lastebiler er blitt lagt merke til av kravstore, tyske industrigiganter.

Continental-kontrakten sørger for at Norbit blir eneleverandør av påkrevde tilleggsmoduler til aktøren som leverer mellom 70 og 80 prosent av ferdsskriverne til lastebiler i EU-området, der det selges omtrent en halv million lastebiler i året.

Nærmer seg milliarden

I 2018 endte omsetningen på 438 millioner kroner. Det er en økning på 25 prosent.

I tillegg tjente bedriften mer penger i fjor enn i de foregående seks årene til sammen.

– Veksten er drevet av sonarteknologien vår, som er en nisje med veldig gode marginer. Selv om 25 prosent vekst er bra, vil tallene for 2019 bli enda bedre. I første kvartal har vi i omsatt for like mye i ITS som vi gjorde i hele 2018 til sammen, sier han.

For 2019 er omsetningsanslaget på 600 millioner kroner. Det tilsvarer en omsetningsvekst på 37 prosent.

Fra fem kofferter til én

Komponenter til intelligente trafikksystemer (ITS) er bedriftens ene spesialfelt. Sonarer som kan kartlegge havbunnen er det andre. Avdelingen som leverer dette utstyret kalles Norbit Oceans.

Weisethaunet viser frem et bilde fra et havneområde der sjøbunnen er scannet og fotografert med bedriftens spesialkamera.

– Her ser vi havnen i Pearl Harbour, og bildet viser slagskipet Arizona, sier Weisthaunet.

Det tungt bestykkede fartøyet ble senket av japanske kampfly 7. desember 1941, og vraket ligger på rundt 12 meters dyp.

For et utrent øye fremstår den todimensjonale grafikken som grovkornet og vanskelig å tolke, men ifølge Weisethaunet er resultatet oppsiktsvekkende bra, i hvert fall når man tar hensyn til den fysiske størrelsen på utstyret, som får plass i en spesiallaget trillekoffert.

– Sonar-løsningen i kofferten har vært vekstmotoren vår i flere år nå. Denne kan man sjekke inn og ta med seg som standardbagasje på et passasjerfly. Utstyret til konkurrentene våre må pakkes i fem kofferter. Det gjør livet veldig mye enklere for brukeren, sier han.

Norbit kommer i kontakt med et mangfold av mellomstore kunder gjennom egen distribusjon. Havnemyndigheter, entreprenører og mudringsselskaper er noen av kundene som får sonarløsninger fra Trondheim-selskapet.

I tillegg til disse to feltene der Norbit selger egenutviklet teknologi, utvikler og produserer selskapet også elektronikk på vegne av andre.

Selskapet har utviklingsavdeling i Trondheim, én fabrikk på Røros og én i Selbu, som ligger henholdsvis 20 og 7 mil sørøst for Trondheim. Med disse fabrikkene konkurrerer selskapet med andre kontraktsprodusenter som Simpro, Hapro, Kitron og Embron, som tidligere het Norautron.

Ser etter oppkjøpsobjekter

Største eier i Norbit Group er gründeren, Steffen Kirknes. Nest største eier er brødrene Rolf og Per Arne Eide, som i 2011 solgte fiskemelprodusenten Scanbio til det amerikanske private equity-selskapet Paine & Partners.

I 2017 solgte Eide-brødrene også Lade Teknopark i Trondheim til en gruppe av Obos Nye Hjem, Utstillingsplassen Eiendom og Abra Norge for 400 millioner kroner.

Selv sitter Weisethaunet på 19,6 prosent av aksjene.

– Er aksjene til salgs?

– Det kommer an på hva som er riktig for selskapet. Utviklingen av det er større enn mine private behov, sier han.

Han opplyser at styret i selskapet har vedtatt en femårsplan som innbefatter vekst gjennom oppkjøp.

– Vi er primært interessert i selskaper med teknologi som passer innenfor nisjene vi allerede jobber i. Det kan være både norske bedrifter og selskaper i andre land, sier han.

– Er dere en børskandidat om tre år?

– Det avhenger av hvor mye kapital vi trenger for å finansiere veksten, men vi ekskluderer ingen virkemidler for fremtiden, svarer han.