An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Næringsliv

Rekordsterke sjømattall

Norge har aldri eksportert så mye sjømat noensinne.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
3. april 2019 - 07.39

Norge eksporterte 640.000 tonn sjømat til en verdi av 25,6 milliarder kroner i første kvartal, ifølge en pressemelding fra Norsk Sjømateksport onsdag.

Det er en volumnedgang på 18 prosent og en verdivekst på syv prosent, eller 1,8 milliarder kroner målt mot første kvartal i fjor. Volumnedgangen utenom pelagisk sektor er på to prosent.

- Volumnedgangen i eksporten av pelagisk fisk skyldes manglende loddefiske i år, i tillegg til forsinket rapportering av kolmule fra direktelandinger i utlandet, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i meldingen.

- Verdien av sjømateksporten i første kvartal har vært rekordhøy. Dette er i hovedsak drevet av økte priser på flere av våre viktigste arter. Det er gode, stabile markedsforhold, økt etterspørsel i viktige markeder, og en svak krone mot både dollar og euro, som i sum gir en rekordnotering, sier sjømatanalytiker Ingrid K. Pettersen i meldingen.

Norge eksporterte 205.400 tonn sjømat til en verdi av 9,1 milliarder kroner i mars - en volumnedgang på 36 prosent og en verdiøkning på én prosent, eller 89 millioner kroner sammenlignet med mars måned i fjor.

Sterk verdivekst for laksen

Norge eksporterte ifølge meldingen 245.000 tonn laks for 16,7 milliarder kroner i første kvartal. Det er en økning på én prosent målt i volum, mens verdien økte med 1,1 milliard kroner eller syv prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.

Polen, Frankrike og Danmark var største mottakere av laks fra Norge i første kvartal, opplyses det.

- Mens verdiveksten til EU var på fem prosent, økte eksporten til USA med hele 20 prosent, mot samme periode i fjor. Eksportverdien av fersk filet til USA økte med 58 prosent. Dette er drevet av en volumvekst på 13 prosent og en prisøkning på 40 prosent. Vekst i eksporten av filetprodukter, spesielt til det amerikanske markedet, bidro til at eksporten av bearbeidet laks nå står for 20 prosent av eksportverdien for laks, mot 18 prosent i første kvartal i fjor. Samtidig er dollaren 10 prosent sterkere mot den norske kronen enn i samme periode i fjor, som favoriserer eksport mot dollarmarkeder, sammenlignet med euromarkeder, sier Aandahl.

I mars ble det eksportert 83.000 tonn laks til en verdi av seks milliarder kroner. Det er en nedgang i volum på fire prosent, mens verdien er på samme nivå som i 2018. Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks økte fra 67,45 kroner til 68,78 kroner per kilo, opplyses det.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.