Næringsliv

Laksefiskere varsler om syk og død fisk

Syk og død fisk i elver i Halden og Bærum.

Artikkel av: NTB
8. juni 2019 - 08.19

Laksefiskere har varslet Mattilsynet om syk og død fisk i Enningdalselven i Halden og i Sandvikselven i Bærum. Årsaken er foreløpig ikke kjent.

Laksefiskere i Halden meldte i slutten av mai om villaks som var svekket og hadde tydelige sår på finnene og blødninger i huden under buken. Mattilsynet varslet Veterinærinstituttet, som har tatt prøver av fisken, men foreløpig er ikke årsaken funnet.

Samtidig er Arbeidernes Jeger og Fiskerforening (AJFF) i Halden blitt bedt om å iverksette smittehygieniske tiltak i forbindelse med fisket i elva, blant annet å desinfisere fiskeutstyr.

Torsdag denne uka ble det varslet om fisk med lignende symptomer i Sandvikselven. Død og syk fisk er blitt funnet overfor laksetrappa ved Kalkmølla på Franzefoss, og det er nå laget et hinder der i samråd med Mattilsynet ut fra en føre-var holdning.

Mattilsynet og Veterinærinstituttet jobber med å finne ut hvorfor fisken er syk. Det er foreløpig ingenting som entydig peker i retning av en bestemt fiskesykdom.

– Så snart vi kjenner årsaken til at fisken dør, så må vi vurdere hvilke tiltak som er nødvendig. I mellomtiden oppfordrer vi fiskere i disse elvene om å ta forholdsregler, sier seniorinspektør Lars Erik Rondestveit i Mattilsynet avdeling Østfold og Follo.

(©NTB)