Personlig økonomi

Selvangivelsen: 43 fradrag du må sjekke

Selvangivelsen er klar. Nå gjelder det å gjøre skatteregningen for 2011 så liten som mulig.

Gry Nilsen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

Gry Nilsen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
20. mars 2012 - 11.28

Skattemyndighetene er i ferd med å sende ut selvangivelsen for inntektsåret 2011.

Og du kan allerede nå sjekke tallene på nettet, selv om Altinn.no tradisjonen tro har slitt stort, og til tider vært nede tirsdag morgen.

Du kan også sjekke selvangivelsen via skatteetaten.no.

Vi minner om at advokat og fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen er dagens gjest i Økonominyhetene med Trygve Hegnar på HegnarTV. Sendingen starter 15.30, og tema er naturligvis selvangivelsen.

Har du spørsmål, send inn til tvtips@hegnar.no eller på Twitter til @HegnarTV merket #HegnarTV.

Følg HegnarOnline på Facebook!

Les også: Solgt bolig eller aksjer med store tap?

Guide til fradrag - stort og smått Selv om flere poster er forhåndsutfylt enn før, fritar ikke det deg for ansvaret for at tallene som står der er korrekte.

Erfaring viser at både Skatteetaten og vi skattebetalere bommer når vi skal fylle ut selvangivelsen.

På sine nettsider har Skattebetalerforeningen lagt ut en utfyllende oversikt over de viktigste fradragene, både små og store som på hver sin måte kan bidra til å gjøre skatteregningen din så liten som mulig.

For eksempel er VPS-gebyrer fradragsberettigede. Det samme er utgifter til bankboks - om du oppbevarer inntektsgivende verdipapirer der. Utgifter til advokat kan du også få fradrag for - om "utgiften er pådratt for å sikre, vedlikeholde eller erverve skattepliktig inntekt".

Alt dette føres evt. i post 3.3.7. Er advokatutgiftene relatert til lønnsinntekt, inngår fradraget i minstefradraget, alternativt i post 3.2.2.

Glem heller ikke at du ved refinansiering av lån har rett til fradrag for utgifter til takst eller verdivurdering samt tinglysning av ny pantobligasjon. Du må selv føre opp beløpet i selvangivelsen, og da i post 3.3.1.

Skattebetalerforeningens fradragsguide finner du her.