Personlig økonomi

- Holy smoke, jeg er heldig

Gry Sinding coacher bare de kuleste og rauseste gründerdamene. Derfor digger hun jobben sin.

Gry Sinding - Foto - Monika Broz

Gry Sinding - Foto - Monika Broz

Artikkel av: Stein Ove Haugen
5. april 2012 - 00.01

- For åtte år siden hadde jeg en drøm om at jeg skulle bo tre måneder i Norge, tre i USA, tre i Frankrike og ha tre til ferie. I dag er den drømmen virkelighet, forklarer Gry Sinding.

Hennes lidenskap er å hjelpe kvinner med å skape sin drømmejobb. Det er et emne hun selv vet mye om. I 2008 startet hun egen virksomhet, etter å ha jobbet tolv år i konsulentbransjen.

HegnarKvinner har møtt Norges supercoach Gry Sinding.

- Jeg hadde alltid fått høre at jeg var positiv og hadde energi. Men i konsulentbransjen slo det tilbake på meg. Jeg fikk beskjed om at jeg kunne bli oppfattet som useriøs, og at det ikke var nødvendig å rose hele tiden. En leder sa til mine kolleger: Hver gjerne sosial og positiv, men ikke tipp over å bli sånn som Gry!

- Hva skjedde videre?

- Ja, du kan si det stadig ble klarere for meg at jeg ikke trivdes på jobben. Til slutt gikk jeg på veggen, eller fikk «Excel-syken» som jeg kaller det.

Sinding sluttet som konsulent og bestemte seg for å begynne et liv som gründer. Men det betydde ikke at utfordringene var over. Snarere tvert i mot. Etter en positiv oppstart fikk hun problemer både med økonomien og med ekteskapet.

- I denne perioden så jeg hele tiden feil hos andre. Men egentlig var det i min egen holdning at feilen lå, forklarer Sinding.

Etter å ha tatt ordentlig tak i utfordringene bestemte hun og mannen seg for å satse på hverandre likevel. De flyttet med barna til Frankrike, og startet et nytt liv sammen. Sinding tok med seg en viktig lærdom fra den tøffe perioden som nå har blitt grunnfilosofien i hennes gründerkurs.

- Skilsmisser, konkurser og andre personlige utfordringer er gull i marketing. Dine personlige historier blir verdifulle verktøy - når du er den bedriften du driver.

- Hvorfor jobber du bare med jenter?

- Jeg trivdes alltid best med menn og har jobbet mest med dem gjennom tiden. For meg representerte damer drama, også var de alt for lite impulsive for min smak. Men i min egen oppstartsfase traff jeg noen jenter som var skikkelig rause og som ønsket å hjelpe meg da jeg trengte det. Det var magisk, og jeg tenkte at sånn ville jeg også bli!

Sinding forklarer at hun nærmest er forelsket i kundene sine - fordi hun brenner sånn for dem, og for deres suksess.

- Jeg jobber bare med de aller kuleste gründerjentene. Det disse damene har til felles er at de har driv, at de er positive og viktigst av alt; at de er rause - de bryr seg om andre og gir av seg selv. Disse kundene blir mine beste venninner.

Raushet er en kvalitet som er svært viktig for Gry. Hun tror også det er nøkkelen til suksess for gründerkvinner.

- Damer er ikke alltid like gode på å selge. Men de er ofte flinke til å hjelpe andre. Så når de snur om tanken og sier - hvordan kan mitt produkt bidra til noe bedre for andre - så blir det nesten alltid suksess. Enten det er syltetøy eller kjoler som skal selges. Fokuset skifter nemlig over på hva kundene trenger, og vekk fra dem selv.

- Hva er gründerkvinners største utfordring?

- Jeg tror mange kvinner er for mye i hodene sine, de er for perfeksjonistiske. Jeg sier at man bør gjøre produktet sitt 80 prosent klart og så kjøre på. De siste 20 prosentene tar ofte 80 prosent av tiden din, og samtidig generer det ikke cash. Det blir ofte litt mye tenking og litt lite «doing» med oss jenter, mens gutta bare kjører på.

Sinding mener også at kvinner bør bli flinkere til å dra hverandre opp og frem. Hun tror positive og engasjerte venner er uvurderlig, og har selv flere prominente kvinner i sitt nettverk.

- Jeg er nok litt kynisk når det kommer til venner. Jeg putter en stjerne på de kule damene i livet mitt som jeg vil leke med. Og om det er noen jeg ønsker å bli kjent med bare spør jeg dem. Noen ganger sier de nei, og da tenker jeg at da var ikke det meningen at vi skulle leke sammen. Og så bytter jeg ut venner, det vil si, jeg slutter å bruke tid på de menneskene som er negative.

- Hva er en ordentlig god venninne for deg?

- Jeg har en venninne som heter Maria. Hun trodde på meg før jeg trodde på meg selv. Hver gang jeg er i en situasjon der jeg tviler på meg selv, tenker jeg derfor på hva Maria ville sagt om meg. Slike venninner vil jeg ha, sier Sinding og blir litt blank i øynene.

For de som ikke vet hvordan de skal skape det nettverket som passer best for dem, har suksess-coachen flere gode råd.

- Tenk gjennom hvilke kvaliteter du savner i ditt eget liv. Deretter ser du etter personer som innehar disse egenskapene, og tar kontakt med dem.

Selv pleier Sinding rett og slett å ringe eller ta kontakt via Facebook.

- Til en av mine inspirasjonkilder, kunstneren Pia Myrvold, sa jeg bare «Hei, jeg elsker deg, du motiverer meg, kan du hjelpe meg?», og det fungerte. Til Julie Brodtkorb forklarte jeg at jeg hadde tatt noen valg i livet, som var sterkt inspirert av henne. Slik ble vi kjent. Og da jeg lurte på om jeg ville engasjere meg i politikk ba jeg Ine Marie Eriksen, for øvrig Norges kuleste politiker, med ut på lunsj.

- Noen vil kanskje synes det er skummelt å være så ærlige?

- Vi nordmenn må bli litt mer rause og forstå at vi må gi noe først, før vi får noe tilbake. En må fortelle de menneskene man ønsker å ha kontakt med at man liker dem. Hvordan skal de ellers få vite det? Jeg tror at både Erna Solberg og Mette-Marit trenger å høre at de er kule, og setter pris på når noen sier det til dem.

Gjennom å hjelpe andre kvinner med å skape sin drømmejobb har altså Gry Sinding selv skapt sin drømmejobb - og gjort suksess. Hun har oppnådd de målene hun satte seg, og lever et liv de fleste bare drømmer om. Fremdeles er hun opptatt å fylle dagene med det hun kaller «wow-faktor».

- Jeg sørger for å ha litt wow-faktor hver dag. Enten det er å ta på pene klær, møte et barn som sier noe morsom, et godt måltid, eller en SMS fra en venninne. Det er disse små tingene som imponerer oss, som skaper en forskjell i hverdagen. Når jeg står på scenen og holder foredrag kjenner jeg virkelig på wow-faktoren. At jeg kan bidra til å tenne gnisten i øynene til andre kvinner får meg til å tenke: Holy smoke - jeg er heldig!

- Burde vi bli mere opptatt av wow-faktoren i Norge?

- Ja! Min generasjon var mer opptatt av oss selv, og av selvrealisering. Men du får ikke potensialet ut av livet når du bare står på egne krav. Du får kanskje et hus og en bil, men det blir lite wow-faktor. Jeg har derimot sterk tro på den generasjonen som kommer nå - generasjon Y. De unge jeg treffer er genuint opptatt av hva de kan bidra med. Det er gledelig, og jeg tror det er avgjørende. Raushet er avgjørende, avslutter Sinding.

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER!

SE GRY SINDINGS HJEMMESIDE HER!