Personlig økonomi

- En god leder er tydelig

Eneste feilen med kvinner i forretningslivet er at de er for få, mener Inger Ellen Nicolaisen.

Inger Ellen Nicolaisen - Foto - Raise Gruppen AS

Inger Ellen Nicolaisen - Foto - Raise Gruppen AS

Artikkel av: Karen Thue
27. juni 2012 - 11.40

Inger Ellen Nicolaisen har blitt kjent i Norge som gründeren av frisørkjeden Nikita. I dag er hun både eier og styreleder i Raise Gruppen AS, som er Nordens største frisørskonsern, med over 128 salonger, 7 skoler og over 830 medarbeidere i Norge og Sverige.

- Jeg har lite skolegang. Jeg ble mor da jeg var 15 år, og derfor var skolegang ikke så aktuelt. Jeg har ett år på handelsskolen med særdeles høyt fravær, og 3- smilekurs, sier Nicolaisen, som hevder hun har brukt prøv og feil metoden, og lært underveis.

- Jeg har lest litt om ledelse, men mest av alt har jeg funnet frem til mennesker som kan det jeg ikke kunne og lært av dem, forklarer hun.

Liten skolegang til tross - Nicolaisen er en av Norges mest suksessfulle gründere og har fått flere utmerkelser og priser, blant annet Entrepreneur of the Year i 2003, Årets forretningskvinne i 2002 og Entrepreneurial Spirit av Global Business Forum i 2004.

Hun er også en ettertraktet foredragsholder, og i 2006 gav hun ut boken Drivkraft på Damm Forlag.

- Hva har vært din drivkraft?

- Det å skape noe. Å bygge både bedrifter og mennesker til suksess. Også spenningen ved å starte opp - går det eller går det ikke? Jeg elsker å se mennesker vokse og utvikle seg!

Hver arbeidsdag er ulik for Nicolaisen. Som eier og styreleder jobber hun forøvrig mest med strategi og innovasjon.

- Jeg får en del henvendelser på mail fra både inn og utland, og jeg jobber med alt fra spennende muligheter som dukker opp til langsiktig planlegging.

- Hvor viktig er penger og makt for deg?

- Makt er ikke viktig på noen annen måte enn at så lenge jeg eier bedriften, så vil jeg gjerne bestemme. Samtidig er det viktig å poengtere at å lytte og involvere forskjellige mennesketyper i diskusjonsprosesser er det som skal til for å ta de rette beslutningene.

Mange gründere jobber livet av seg, og har lite fritid til overs. For Nicolaisen finnes det heller ikke noe konsekvent skille mellom de to.

- Jeg er gründer. Da finnes det ingen regler, og ikke noe arbeidstid. Ideene kommer når de kommer, enten det er natt eller dag. Jeg planlegger middager hvor familien er samlet og får til så mange familieturer som mulig. Flere i familien jobber i bedriften, så det blir fort til at det blir mye jobbsnakk uansett, forklarer hun.

- Hva kjennetegner en god leder - og leder kvinner på en annen måte enn menn?

- En god leder er tydelig, tøff og troverdig. Jeg tror først og fremst at ledelse er en egenskap som ikke har så mye med kjønn å gjøre. Det eneste som er feil med kvinner i forretningslivet er at det er for få av dem.

Nicolaisen er klar på hva som skal til for at ledere skal skape en arbeidsplass der folk trives.

- Man må involvere medarbeiderne, skape eierskap og «passion» for arbeidsplassen. Lytte, være rettferdig og tydelig. Gi god informasjon og vise at man bryr seg.

- Hva skal til for at flere kvinner skal nå toppen i næringslivet?

- Da må man ha full likestilling i hjemmet slik at kvinner kan prioritere jobb på lik linje med mannen.

Selv deltar ikke Nicolaisen i noe kvinnenettverk, men hun har tro på at de kan være nyttige.

- Jeg tror at det kan være nyttig for noen dersom det er et nettverk som er med på å gi kvinner muligheter de ikke ville fått ellers. Menn ansetter menn, synes derfor det er viktig at kvinner går inn der som makta og også mannfolkene er.

- Hva er ditt beste råd til dem som vil gjøre et byks på karrierestigen?

- En jobb er kanskje ikke noe man får, men noe man tar. Det gjelder å være godt forberedt, ha undersøkt bedriften du skal jobbe i, ha input på hvordan det kan bli bedre og gjør et kundebesøk på forhånd. Dessuten bør du være ærlig og sulten. Dersom det er den rette lederen vil han eller hun velge deg. Hvis ikke er det kanskje ikke den rette arbeidsplassen uansett, avslutter Nicolaisen.

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER!