Personlig økonomi

- Kom deg opp og frem

Caroline Wergeland møtte motgang og ble syk fysisk og psykisk. Så oppdaget hun supermat - og ble gründer.

Caroline Kunst Wergeland - Foto - Privat

Caroline Kunst Wergeland - Foto - Privat

Artikkel av: Stein Ove Haugen
21. august 2012 - 13.06

- Som veldig mange andre gjør i løpet av livet, så opplevde jeg noen svært tøffe år tidlig i mitt liv, sier Caroline Kunst Wergeland. Hun er kostholdsveileder og gründer av SuperHelse. SuperHelse driver med veiledning innen både kosthold, trening og mental helse, samt distribuerer helsekost. De har også en populær blogg.

Ideen bak konseptet oppstod etter en tøff tid.

- Jeg opplevde den ene smellen etter den andre over flere år, både i jobb og kjærlighet, og det hele endte opp med at jeg ble saksøkt for noe jeg ikke hadde gjort. Jeg opplevde så mye på kort tid at jeg til slutt ikke klarte å takle mer.

- Hverdagen min ble tilbragt på sofaen, krøllet sammen. Jeg så ingen ende i alt det vonde.

Til slutt klarte ikke kroppen mer. Wergeland ble syk både fysisk og psykisk. Hun klarte ikke gå utenfor døren før hun ble svimmel og måtte gå inn igjen.

Oppdaget supermat

Det var i denne perioden hun ble introdusert for supermat. Men supermat - hva var egentlig dette?

- Mat med enorme mengder næring, som både jobbet på det fysiske og psykiske plan ble jeg fortalt.

Sakte men sikkert innførte Wergeland supermat i kosten, etter kort opplevde hun en positiv forandring i kroppen. Hun fikk overskudd, tankene endret seg, og hun fikk lyst til å gjøre noe igjen.

- Etter noen måneder hadde jeg prøvd ut flere forskjellige supermatprodukter. Både Spirulina, Chlorella, hvetegress, råkakao, nibs, og noen proteinprodukter drakk jeg nå hver eneste dag i smoothies. Jeg ble meg selv igjen. Ikke bare ble jeg meg selv, jeg fikk en oppvåkning. Dette her ville jeg jobbe med!

På bakgrunn av erfaringene fikk Wergeland lyst til å begynne å studere igjen. Hun ville lære mer om kroppen, og hva som skjedde når man inntok denne typen konsentrert næring. Det begynte med medisin grunnfag. Deretter startet hun i en jobb hos Supernature hvor hun jevnlig ble kurset og lært opp av fagfolk.

Ville gjøre noe stort

- Jeg har alltid visst inni meg at jeg skulle gjøre noe stort, men jeg har bare ikke visst hva. Nå følte jeg at jeg hadde truffet spikeren. Jeg måtte starte noe eget, hvor jeg kunne ha mulighet til å hjelpe andre slik som supermat hjalp meg. Jeg ville inspirere andre og bruke mine erfaringer til andres fordel.

SuperHelse ble derfor til i mai 2011. Det ble hennes «lille baby», forklarer Wergeland. Hun jobbet døgnet rundt hver eneste dag for å legge hver eneste sten som måtte til for å bygge en bedrift.

- Jeg tiltrakk meg fantastiske mennesker hver dag, som ønsket å ta del i denne reisen, for å hjelpe andre. Og for å få kunnskapen ut.

Men gründeren legger ikke skjul på at hun også møtte motgang.

- Fagfolk er ikke alltid like lette å overbevise. Selv om de aldri har prøvd supermat, er de kjempeflinke til å kritisere den, og kalle produktene for svindel og hva enn de kan få sagt. Sånn er det bare, og Norge er land som er spesielt preget av janteloven, noe som jeg kjenner på ofte. Da gjerne fra menn.

- Men vet du hva, spør Wergeland.

- Det betyr ingenting. De som prøver maten og produktene elsker det. De føler det, de opplever det.

God støtte

Det å være kvinnelig gründer i Norge er en meget positiv erfaring, mener Wergeland.

- I hvert fall om man begynner å få det til og viser engasjement. Har du energi og ambisjoner blir du tatt godt inn i varmen og folk hjelper hverandre mer enn gjerne gratis. Men også mennene i hennes liv, har vært til god støtte.

- Mine gode kamerater har vært utrolig hjelpsomme og trukket i alle de trådene de har klart. Og ikke minst min forlovede. Han har vært den største og viktigste støtten, innrømmer hun.

- Hvordan har du finansiert ideen din?

- Jeg må innrømme at jeg startet opp uten en krone! Ikke har jeg hatt lønn på et år og ikke har jeg brukt en krone på kapital. Jeg har solgt litt og bygget litt. Sånn har det vært et år nå. Men det går. Absolutt! Og grunnen til at dette har gått er all hjelpen jeg har fått og stadig får.

Et år senere består SuperHelse av to gründere, og to ansatte. De er distributør for prisvinnende økologisk sminke og hudpleie, og eier en fabrikk i India. I midten av september får de sine første egenproduserte varer.

Fabrikk i India

Fabrikken i India blir nå til ved at Wergelands søster møtte sin store kjærlighet i landet. Han hadde et stort nettverk, kjente systemet i India, og hadde tidligere bygget opp en fabrikk. Sammen med en venn reiste han mellom 10 og 14 timer hver eneste dag for å få den nye fabrikken til å bli en realitet. Wergeland og hennes businesspartner fant produktene fra små gårder rundt om i hele India.

- Denne reisen i mitt liv har vært helt utrolig. Surrealistisk er ordet jeg har brukt til min familie om alt jeg har opplevd når jeg har vært i India. 28 år og kunne oppleve så mye! Det er en gave jeg aldri kommer til å glemme å ha fått. Mitt liv har fått en mening.

- Hva er drømmen for fremtiden?

- Vi satser nå for fullt, og ønsker å inspirere andre hele veien. Ballen har begynt å rulle, og vi har fått flere investorer som er interessert i å investere i SuperHelse, som nå har blitt et AS. Hittil har ingen vært interessante for oss, men tiden vil nok bringe flere på bordet, sier Wergeland.

Inspirasjon for andre

Et annet viktig poeng for gründeren er å inspirere andre jenter.

- Ikke la penger og janteloven bli hindre. Følg intuisjonen og gjør det som føles riktig. Får du den støtten du trenger fra din kjære og dine nærmeste, så kan din vilje og ambisjon flytte fjell, oppmuntrer Wergeland og legger til:

- En regel som jeg alltid har fulgt, som en vis mann en gang ga meg er: Er det motstand i det du gjør, så ikke gjør det, men føles det lett, så er det meningen.

- Hva er ditt aller beste råd til kvinner som ønsker å starte selv?

- Blås i jantelov-Norge som vi kaller det. Folk vil kritisere deg uansett hva du gjør, men du må forstå at det ikke er noe å bry seg om. Vær sterk og kom deg opp og frem. «Opp og frem», som det står på veggen på vårt nye kontor. Opp og frem…

Se SuperHelse-bloggen HER!

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER!