Personlig økonomi

Boligprisene - stiger de videre?

Boligprisene pleier å flate ut om høsten. Men kanskje er dette en høst mot normalt? Snart får vi svaret.

Foto: Finansavisen.

Foto: Finansavisen.

Artikkel av: Stein Ove Haugen
30. september 2012 - 00.01

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) legger mandag frem prisstatistikk for boligmarkedet i september.

Boligbarometeret for 3. kvartal 2012 legges også frem.

Les også: Leilighet solgt for sinnssyk pris

Les også: - Ekstremt mange kjøpere til disse boligene

Etter en rolig juli måned, og en relativt sterk prisvekst i august, er spørsmålet om boligprisene flatet ut som de pleier i september. Eller kanskje fortsatte de oppgangen?

- I fjor hadde vi en moderat prisstigning i september etter en relativ sterk prisvekst i august. Rammebetingelsene i år virker ikke å være vesentlig forandret fra i fjor.

- Vi forventer derfor en normal sesongutvikling med en flatere prisutvikling i boligmarkedet i høst, enn det vi har hatt 1. halvår. September-tallene vil gi oss en god indikasjon på om så er tilfellet, sier nestleder Leif J. Laugen i EFF.

Familiebolig til frisk pris Appetitten på små leiligheter og familieboliger i hovedstaden syntes iallfall å være intakt i september.

For eksempel ble en 123 kvadratmeters eldre halvdel av tomannsbolig i Sandstuveien på Bekkelagshøgda solgt for seks millioner, 700.000 kroner over prisantydning og takst.

Boligen hadde bare to soverom, manglet garasje, mens bygningsarbeider hos naboen heller ikke så ut til å dempe interessen.

På den annen siden kunne kjøperne glede seg over tilgang til egen, "pent opparbeidet" hage, samt gode solforhold.

- For denne typen eiendommer pleier presset å være størst før sommeren, så at vi opplever dette i slutten av september er litt oppsiktsvekkende, sa eiendomsmegler Merete Nybak ved Aktiv Eiendoms Nordstrand/Holtet-kontor til HegnarOnline.

Les også: - Boligsalg som dette er ikke hverdagskost

- Relativt få små leiligheter Et annet salg som fant sted i september var i Maridalsveien på Bjølsen, der en 40 kvadratmeters 1-romsleilighet i 5. etasje uten heis ble solgt for 2,21 millioner kroner, 520.000 og 360.000 kroner over hhv. prisantydning og takst.

Inklusive fellesgjeld ble dette ny prisrekord i borettslaget.

- Det er ikke få små leiligheter ute. Men det er i dette segmentet trykket er størst, og vi ser ekstremt mange kjøpere av objekter opptil to millioner kroner.

- Kontra antallet kjøpere kan vi si at små leiligheter er mangelvare, sa eiendomsmegler Stian Larsen i Aktiv Lambertseter til HegnarOnline.

Slik har det gått I september i fjor falt boligprisene 0,4 prosent nominelt (sammenlignet med august i fjor), mens de steg 1,0 prosent sesongjustert.

I august i år steg boligprisene 2,9 prosent fra juli, mens de sesongjustert var opp 0,7 prosent.

Boligprisene i august lå 8,1 prosent over nivået i tilsvarende måned i fjor.

Følg HegnarOnline på Facebook her!