Personlig økonomi

Tidsstyring gjør deg mer effektiv på jobb

Om du ikke styrer tiden din vil noen andre ta over kontrollen, hevder ekspert på effektivitet og planlegging Trine Kolding.

Kvinne - Foto - Scanpix

Kvinne - Foto - Scanpix

Artikkel av: Karen Thue
3. oktober 2012 - 13.00

De fleste kjenner til følelsen av å ha flere oppgaver enn tiden tillater. Og det er de færreste som kan sitte med føttene oppå skrivebordet når de er på jobb.

For å bli mer effektiv på arbeidet kan du med fordel begynne å lage tidsanalyser, der du i en periode registrerer hva du planlegger å bruke tid på - og hva du rent faktisk bruker tiden på.

Det gir større bevissthet om hvor tiden forsvinner, og du blir ekspert på din egen hverdag.

- Det handler om å være tidsstyrer, slik at du har kontroll over egen hverdag og selv styrer tiden og oppgavene. Ellers ender du lett i grøfta, der du blir tidsstyrt av andre og deres oppgaver, forklarer Trine Kolding, som er ekspert på effektivitet og planlegging til finansforbundet.dk.

Her er tids-coachens fem tips for en mer effektiv arbeidsdag:

Ta tilbake kontrollen over din egen tid

I stedet for å la deg styre av hasteoppgaver kan du spørre om når vedkommende må ha noe ferdig.

Tren din tidsrealisme

Ting tar som regel lengre tid enn vi tror. Jo mer realistisk du er, jo større sannsynlighet er det for at din planlegging holder mål.

Mail avler mail

Jo flere mail du sender, jo flere får du i retur. En undersøkelse viser at når du sender fem mail av sted, får du tre i retur. Så bruk mailen med omhu.

Rydd opp

Mange skrivebord flyter med bunker og annet som forstyrrer din oppmerksomhet. Derfor kan du styrke fokus og konsentrasjon ved å rydde opp omkring deg.

Sett en deadline

Bestem deg for når du skal være ferdig. Når du setter en deadline for en oppgave eller for når du skal gå hjem, hjelper du hjernen til å arbeide enda mer målrettet.

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER!