Personlig økonomi

Tester Årets Unge Ledere

Heidi Robertson og Silje Øygarden må gjennom knallharde tester i kampen for å bli kåret til en av Årets Unge Ledere.

Silje Øygarden Salgssjef hos DIBkunnskap AS i testing av Årets Unge Ledere - Foto - Assessit

Silje Øygarden Salgssjef hos DIBkunnskap AS i testing av Årets Unge Ledere - Foto - Assessit

Artikkel av: Karen Thue
14. november 2012 - 14.03

Konsulentselskapet Assessit har utviklet konseptet Årets Unge Ledere. Hvert år nominerer virksomheter fra hele landet deres dyktige unge ledere (40 eller yngre). Konseptet, har vært gjennomført siden 2009.

Gjennom å måle personlige egenskaper og evner, innhente informasjon om hvordan lederne takler dagens arbeidssituasjon og observere gjennom jobbsimulering, kårer Assessit Årets Unge Ledere i februar 2013.

- Ved å bruke simuleringer testes lederskapet i praksis, sier Anne Mørup-Andersen, Prosjektleder på Årets Unge Ledere hos konsulentselskabet Assessit.

Utfordrende

Oppgavene de nominerte skal gjennom er vanskelige, forklarer hun.

- Det er utfordrende problemstillinger som alle ledere blir konfrontert med, og vi vet at jo flere ganger man utfordres med vanskelige oppgaver, jo bedre blir man til å håndtere dem - så det er et godt sted å øve seg her, alle får tilbakemeldinger og en viktig del av prosessen er mer selvinnsikt og erfaring, sier Mørup-Andersen.

Tirsdag var det Heidi Robertson og Silje Øygardens tur til å bli utfordret med simuleringer hos Assessit. De har begge tidligere blitt testet i form av personlighetstester og evnetester, og har gjennomgått en 180 graders undersøkelse der både kandidatene deres leder og medarbeidere skulle vurdere deres lederegenskaper. Den siste delen av ildprøven var simuleringsoppgaver foran Assessits konsulenter og en ekstern jury.

- Jeg så det som en stor ære å bli nominert til Årets Unge Ledere, sier Heidi som er HR-manager i ABB.

Som bakgrunn for rollespillet, fikk begge kandidater en case om en bedrift hvor en overordnet problemstilling ble presentert- begge gjennomgikk to ulike cases.

- Det var veldig lærerikt, for jeg ble nødt til å tenke helhetlig og ikke bare på HR. Man fikk testet sin evne til å tenke utenfor sitt eget felt og se bedriften i sammenheng.

Skummel evnetest?

Heidi forklarer at hun var spent på evneteste, men at den endte opp med å gi henne en god opplevelse.

- Det var der jeg gjorde det aller best, noe jeg ikke hadde trodd på forhånd. Det er veldig interessant å avstemme egen opplevelse av hvordan mine avdelinger opererer, med hvordan de selv faktisk opplever hverdagen sin. Det er verdifullt å få bekreftet at de ansatte trives i arbeidet og under min ledelse.

Silje som er salgssjef i DIBKunnskap synes test-prosessen var en nyttig og spennende erfaring.

- Det er alltid interessant å få evalueringer av seg selv og sine prestasjoner. Jeg var særlig spent på å sjekke forholdet mellom min egen-vurdering og vurderingen til de ansatte og lederen min.

Resultatet ble overraskende positivt.

- Det var gøy å se at de jeg jobber med vurderer meg bedre enn det jeg gjør selv. Men jeg fikk en oppvekker om at man ikke skal selge seg selv short. Kanskje har jeg vært litt for forsiktig tidligere, og undervurdert egne evner.

I Norge står fremdeles "janteloven" sterkt tilføyer Silje.

Mørup-Andersen er enig i denne tolkningen.

- Man vet fra forskning at menn lettere søker på en stilling, selv om de ikke fyller alle kravene. Kvinner derimot søker vanligvis kun dersom de fyller alle kravene i anonsen. I tillegg vet vi at menn ofte er bedre på jobbsamtaler; de selger seg selv hardere og overdriver kanskje en smule innimellom, de benytter andre ord enn kvinner når de skal beskrive tidligere erfaring. De har gjerne hatt "ansvar for" eller "gjennomført", mens kvinner har "bidratt til" og "vært med på". Men dersom man går i dybden viser det seg at de faktisk har gjort det samme. Med simuleringer tester vi evner i praksis, man ser raskt igennom hvis ordene ikke holder til mål, forklarer hun.

Favoriserer menn

Hvis man kun benytter intervju som utvalgsmetode, risikerer man å favorisere menn, sier Mørup-Andersen.

- Forskning viser også at menn vurderer seg selv som smartere enn det kvinner gjør. De vurderer også fedrene sine som smartere enn mødrene og sønnene blir vurdert smartere enn døtrene. Så dette spiller inn når vi ser en avspeiling af samfunnet, at menn rekrutterer menn. Jobbsimuleringer er en måte å teste kandidatens kompetanser i praksis og udfordre disse strukturene, fortsetter hun.

Så hva skal til for at flere kvinner skal tro på seg selv og klatre til tops?

- Jeg tror det er viktig å tørre, ta utfordringer som i utgangspunktet føles i største laget. I de aller fleste tilfeller lykkes man når man er engasjert og dedikert, og vi kan ofte mer enn vi tror. Da kan man klatre steg for steg, og etter man har tatt mange nok steg, oppleves det ikke lenger så skremmende , sier Heidi og avslutter:

- Gutter er flinkere til å si "jeg kan". Jeg tror rett og slett vi jenter må bli litt tøffere!

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER