Personlig økonomi

- Visst pokker funker det!

Gründercoach er sikker i sin sak: Suksessoppskrifter fungerer.

Gry Sinding - Foto - Monika Broz

Gry Sinding - Foto - Monika Broz

Artikkel av: Stein Ove Haugen
12. april 2013 - 12.37

For en stund siden satt jeg å beundret den vakre stuen i vårt "lille slott" i Antibes i Frankrike, og tenkte:"Holy Smoke - så heldig jeg er!"

Et glass rødvin og mimring med mannen min Henrik, skapte en perfekte kveld. Vi mimret om hvordan vi traff hverandre, hvordan vi for ni år siden var helt gærne og kjøpte det lille drømmeslottet, uten penger og uten jobb. Og hvordan vi nå jobber sammen. Det er helt utrolig hvordan vi har fått oppfylt våre villeste drømmer bare ved å kopiere andres suksess.

Det var da, midt i denne romantiske settingen, at Henrik bare måtte vise meg en artikkel i DN.

Artikkelen " Folk bør mistro suksessoppskrifter" handler om at det ikke er noe å hente i å kopiere eller følge samme strategier og metoder fra de som har "gått løypa før deg" og hatt suksess med noe. Karl-Fredrik Tangen, samfunnsgeograf og førstelektor ved Markedshøyskolen, sier langt på vei at det er ikke er vits å prøve å kopiere noen, fordi du like gjerne kan mislykkes. Han sier også at det ikke er noen overføringsverdi.

Oh boy, jeg kunne ikke vært mer uenig! For noe forbanna tull! (FT = nordnorsk oversettelse for bullshit.)

Etter å ha lest artikkelen var det slutt på idyllen et øyeblikk eller to. Jeg har en tendens til å bli engasjert også i det som gjør meg sinna. Jeg mener virkelig at man bør spre positivitet eller holde kjeft. Det er altfor mange negative stemmer der ute dom ikke bidrar, men bare drar folk ned. Og det er det jeg mener denne DN-artikkelen gjør: Sprer negativitet og rakker ned, uten å bidra til noe som helst.

Så her kommer et "kjærlig spark bak" til DN, for artikkelen nevner ikke på noen punkter hva som skal til for å lykkes. Og det virker heller ikke som om Tangen har testet ut andres suksessoppskrifter, så hvorfor i alle dager får han uttale seg som ekspert på området? Makan til "FT" har jeg sjelden lest!!!

Fra jeg var 15 år er det nettopp dette jeg har gjort: Testet ut og kopiert suksessoppskrifter! For alt jeg har ønsket å få til har jeg enkelt forklart funnet noen som har gjort det før meg og så kopiert deres suksessformel. Hvorfor gjøre alle tabbene når du kan unngå de og lære av noen som allerede har gått veien?

Jeg har testet dette ut på alle områder i livet mitt. Her er et par eksempler:

Business:

Jeg ønsket meg frihet over tiden min, til å bo hvor jeg ville og tjene gode penger på å jobbe med jenter jeg digget. Rett og slett være bestevenner med kundene mine, ha det gøy på scenen og lage et nettverk hvor vi heier på hverandre og støtter hverandre. Hvordan gjorde jeg det? Vel, jeg fant åtte mentorer som hadde lykkes med dette, lærte deres "suksessoppskrifter" og brukte så ti måneder på å implementere min egen versjon av deres suksessmodell. Var det enkelt? Ja, veien var enkel. Men var det lett? Nei! Det krevde masse jobbing, prøving, testing, feiling, tabber og utrolig mye mot til å fortsette til tross for nedturene. Mot til å tenke positivt og se læringen og ta neste steg selv om jeg ikke visste hvor jeg skulle!

Kropp/Helse:

I 2003 ville jeg bli frisk fra min kroniske hodepine og jeg ville gå ned de siste 20 kilo etter fødselen. Hva gjorde jeg? Jeg kopierte min personlige trener fra Sats, og meldte meg på samme PT-utdanningen som han hadde tatt på Idrettshøyskolen. Etter seks måneder på NIH hvor jeg var i klasse med Yngvar og Christine Blystad (3 plass i NM-kroppsbygging) var det helt naturlig for meg å spise tunfisk ut av en boks når klokka for mat ringte, midt i en time på skolen. Like naturlig som det var å spise to kilo sjokolade da jeg jobbet på Freia. Du skjønner tegningen? Det var ikke veldig naturlig for meg noen av delene første gang jeg gjorde dette. Alt vi gjør for først gang føles unaturlig, men når du gjør det noen ganger blir det rett og slett en ny vane. Slik er det med alt som er nytt. Så etter å ha kopiert PT'en min så jeg hadde jeg min beste kropp ever - Jennifer Lopez rompe og Madonna-armer. Suksessoppskriften var latterlig enkel, men jeg kan love deg at det ikke var lett å gjøre det!

Kjærlighet:

Jeg traff Henrik, mannen min på en fest og gikk rett bort til han og sa: "Der er du jo! Jeg heter Gry og vi skal gifte oss og få to unger sammen, gutt og jente. Jeg bare vet det!" Jeg kan love deg at det var ingen lett oppgave, han ble vettskremt og holdt seg unna så lenge han klarte. Jeg brukte igjen en suksessoppskrift fra en klok kvinne som hadde fått sin mann: "La han gå om du elsker han. Er han den ene vil han komme til deg." Så det var det jeg gjorde. Plutselig var vi gift og hadde to unger gitt.

Livsstil:

Jeg passet ikke inn i A4-livet med mann og barn, som dere kanskje har skjønt om du har hørt om meg fra mine tidligere blogger og videotreninger. Jeg ville reise. Jeg ville bo i USA, Frankrike og Norge. Jeg ville ha frihet. Det kan være vanskelig når man er en familie på fire. Hva gjorde vi? Igjen tok vi suksessoppskriften til andre, blant annet inspirert av Kari Jaquesson og Tim Ferris. Vi kopierte deres suksessmodell og la til vår egen magi. Var det enkelt å gjøre? Ja. Lett? Nei. Jobben skal gjøres, vi må gjøre våre egne feil, finne vårt liv som passer oss, vår magi og gå løpet ut. Men fungerer det å bli inspirert og kopiere andres suksessformler? Hell yeah!

Listen min er lang. Jeg har gjort dette siden jeg var 15, og det fungerer på alle områder! Så når Tangen i sier at for hver som lykkes mislykkes en drøss, må jeg bare si: FT! MAN MISLYKKES BARE NÅR MAN GIR OPP! Og det er da vel ikke suksessformelens feil. Man gir opp fordi man mister motet eller humøret og lar negative tanker styre oss. I stedet for å se på hvert eneste lille steg som en hærlig læringsprosess, som tar deg nærmere målet.

Magien i livet

Ja, det bringer meg til Tangens poeng om "å kaste bort tiden på øvinger". For noe FT! Øvinger er jo selve livet, og det er jo det som gjør at verden og vi mennesker utvikler oss. Man øver og blir bedre, tar med seg læringene og vokser. Dette er jo magien i livet spør du meg.

Etter at jeg implementerte mitt eget suksessformular som et mantra hver morgen har jeg kommet mye fortere til målene mine og mine daglige suksesser. Her er formelen min: "Tabbe, feil, en på trynet, generaltabbe + en riktig = Suksess!" En eneste riktig hver dag er 365 suksesser i året! Kan du tenkte deg noe mer fantastisk? A feire hver tabbe som ett steg på veien til suksess er min suksessoppskrift. Og det er ikke et alternativ til det å lære, kunne og jobbe - det er gitt og kommer i tillegg.

Suksessoppskriftene forkorter bare veien for oss. Skal vi gå tilbake og finne opp hjulet hver eneste gang, kan det ta laaang tid å utvikle denne jordkloden. La oss heller bli inspirert og kopiere andres suksesser, legge til vår egen magi og utfordre oss selv til å ta noen steg selv om vi er redde. Det er utvikling det, og hvert steg føles som en suksess.

Enkelt men ikke lett

Tangen sier også at "man er født til posisjoner - født med et nettverk". For nnte gang - FT! Jeg har et fantastisk nettverk, og spesielt i USA. Der er det jo lov å være positiv, entusiastisk, energisk - og å "ta plass". Jeg lærte en viktig suksessformel i USA som jeg valgte å ta med meg tilbake til det litt mer trauste Norge: "Når du tørr å skinne og være hele deg, når du tørr å ta plass, da løfter du taket og skaper mer rom slik at andre kan skinne og være hele seg." Jeg var usikker på om oppskriften over ville funke i Norge, men valgte å teste det ut, og også her virker den.

Kopier gjerne min suksessoppskrift: SkapDinDrømmejobb-nettverket jeg har bygget opp, er basert på verdier som å "heie på" og støtte hverandre og gi tilbakemeldinger som kommer fra hjertet. Ja visst får du også nei. Men det er det som er jobben. Dette er enkelt - men det er ikke lett.

Gry Sinding - Gründercoach

Du kan lese mer om Grys "suksessoppskrifter" på hennes hjemmesider HER og HER.

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK