Personlig økonomi

- Femti år er gårsdagens tretti

Kvinner på 50+ har en erfaring og en posisjon bedrifter bør drepe for, mener Vivi-Ann Hilde.

Vivi-Ann Hilde - Foto - Privat

Vivi-Ann Hilde - Foto - Privat

Artikkel av: Stein Ove Haugen
5. juni 2013 - 10.28

Jeg kjenner mange kvinner som har fylt 50. De har solid utdannelse, erfaring og kompetanse. De har alt som skal til for å gå med hevet hode der ute i arbeidsmarkedet.

Mange på 50+ er ute etter ny jobb. Kanskje har de mistet jobben, kanskje vil de prøve noe nytt. "Hva skal jeg bli når jeg blir stor?" er det vanligste spørsmålet jeg får når jeg har samtaler med ledere. Jeg har lært at det spørsmålet har ingen aldersgrense.

Men kvinner 50+ er ikke attraktive på arbeidsmarkedet. Det hevder de i hvert fall selv. De sier at ingen vil satse på kvinner over 50, egentlig ikke over 40, og de har like liten tro på sine sjanser på arbeidsmarkedet som en ungdom i dagens Spania.

Kan det være riktig? Kan det stemme at kvinner 50 + er så lite attraktive på arbeidsmarkedet?

Kvinner 50+ har en erfaring og en posisjon bedrifter bør drepe for:

1. De er over de travle årene med små barn og evig oppfølging av alle barnas skole- og fritidsaktiviteter.

2. De har erfaring i praktisk effektivitet og koordinering av jobb og familie.

3. De er vant til å ha mange baller i luften.

4. De har lært prioriteringens harde kunst.

5. De har bedre tid å bruke på jobb.

6. De har mindre fravær på grunn av syke barn.

Vi har en forventning om næringslivet som en rasjonell aktør. Næringslivet vil ha medarbeidere som kaster mest mulig av seg per investert krone. Det skulle ikke være så vanskelig å lage et regnestykke på dette. Jeg vil bli overrasket hvis ikke kvinner 50+ kommer godt ut i en slik oversikt. Men hvis det stemmer at kvinner 50+ ikke betraktes som attraktive kandidater, så er kanskje ikke næringslivet så rasjonelt likevel på dette området.

Da må vi spørre oss hvem som bestemmer kriteriene for valg av nye kandidater og medarbeidere? Kan vi stole på at de vet hva som lønner seg?

Dagens kvinner 50+ trener, reiser, tar videreutdanning og dyrker interesser og hobbyer. Bildet av disse kvinnene er ganske annerledes enn deres mødre og bestemødre da de var på samme alder. Dagens 50+ er midt i en aktiv periode i livet, ikke parkert eller klar for pensjonering. Ankepunktet mot disse kvinnene kan være at de har for liten tid til å passe sine barnebarn. Noen var tidlig ute og har rukket å få det også. Dagens 50+ er gårsdagens 30+ i vitalitet og livsstil.

Lederen av årets konsulentselskap, Siri Fürst fra Considium, ble nylig intervjuet i Hegnar Kvinner. Hun sa blant annet: "Jeg tror at den mest effektive gruppe arbeidstakere man kan få er kvinner 50+. De er vant til stort tempo og god organisering av arbeidet." Hun vet hva hun snakker om.

Attraktivitet i dagens arbeidsmarked handler egentlig ikke om alder eller å sette aldersgrupper opp mot hverandre. Det finnes gamle 30-åringer og gamle 50-åringer. Attraktivitet handler om evnen til å ta til seg ny kunnskap og anvende denne. Så snarere enn å selektere på alder bør bedrifter og headhuntere søke kandidater med evne til nytenkning og utvikling.

Dette er mer krevende å identifisere, men langt mer lønnsomt og bærekraftig.

Vivi-Ann Hilde - Siviløkonom og coach

Les mer på Vivi-Anns BLOGG

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.