Personlig økonomi

Økonomens tips: Julegavehandel i en fei

Handler du julegaver på nett trenger du ikke forlate godstolen, og dermed unngår du mye stress, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Silje Sandmæl - Foto - DNB

Silje Sandmæl - Foto - DNB

Artikkel av: Stein Ove Haugen
18. november 2013 - 09.18

Ifølge fersk undersøkelse gjennomført av Ipos MMI sier nærmere 2 av 10 at de skal kjøpe julegaver på nettet i år, mens halvparten av Norges befolkning enda er litt usikre.

Det betyr at det trolig er langt flere enn foregående år som kommer til å gjøre unna julehandelen på nettet i år.

De yngre foretrekker nettet mer enn de eldre. Kun 15 prosent av de mellom 18-39 år sier de ikke skal kjøpe julegaver via nettet i år. I aldersgruppen 40-59 år, er det 30 prosent, mens av de over 60 år er det hele 50 prosent som ikke skal bruke nettet til å kjøpe julegaver i år.

- Jeg forstår godt at det er flere og flere som foretrekker å sitte hjemme i og stolen å handle julegaver, sier forbrukerøkonom i DNB, SIlje Sandmæl.

- Handler du på nettet er det enklere å sammenligne priser, i tillegg slipper du å stresse rundt i mange forskjellige butikker. Du kan også spare penger på porto hvis gaven er til noen du allikevel ville sendt i posten. Da slår du to fluer i en smekk.

Pass på prisen!

Når du handler på nettet må du allikevel ikke la deg bli blendet av prisen som står der. Du kan tro at du gjør et kupp, men husk at du må plusse på eventuelle omkostninger.

Når du handler fra utenlandske nettsteder må du betale merverdiavgift på 25 prosent (15 prosent på mat og drikke), hvis varen har en verdi på 200 kroner eller mer.

Kjøper du klær eller matvarer kommer toll på toppen. Tollsatsen varierer avhengig av type produkt og hvor varen er laget. Den som frakter varen (i de fleste tilfeller Posten), tar som regel et fortollingsgebyr. Deres gebyr er mellom 133-261 kroner avhenger av hvor mye varen koster.

For å regne ut hvor mye det du kjøper totalt vil koste deg bør du bruke kalkulatoren som finnes på toll.no sine sider.

Sikker netthandel

- Når du handler på nettet anbefaler jeg å bruke kredittkort, da er du bedre sikret, sier Sandmæl.

Som regel får du varene levert før kortregningen forfaller. Er varene eller tjenestene mangelfulle, vil det være mulighet for å stoppe betalingen.

- Det vil alltid være en fordel at du selv sitter med pengene - og således også makten - dersom du ender i en diskusjon med selger om hvorvidt varen er mangelfull eller ikke. Og skulle du være så uheldig å tape penger fordi du kommer borti svindlere, kan du dersom du har betalt med kredittkort få dekket tapet ditt, påpeker forbrukerøkonomen.

- Vis forøvrig alltid en sunn skepsis til nettsteder, legger hun til.

- Og aldri legg igjen kortdetaljer hvis du ikke føler deg helt trygg.

For å sjekke ut om nettbutikken er seriøs og for å lese om andres erfaringer kan du google nettstedet eller legge det inn her. Les også alltid vilkårene. Husk: Et tilbud som er for godt til å være sant er ofte det.

Gaver med personlig preg

- En av de gavene barna mine har satt mest pris på er puslespill med bilde av familien og bildelotto med bilder av venner og familie. Det er veldig moro å forsøke å finne to like biler av bestemor, eller seg selv, forteller Sandmæl.

- Andre gaver til barn som er morsomt å få er for eksempel en matboks eller drikkeflaske med et hyggelig personlig motiv. Til besteforeldre kan man gi en kalender, en kopp med bilder eller et forkle. Andre gaver jeg selv har satt stor pris på er håndklær med navn på. Når man er en familie på 5 kan det være veldig greit å ha navn på det meste.

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK