Personlig økonomi

En uvanlig snill bitch

I stedet for å kjempe i mot dine utilstrekkeligheter, omfavn dem, skriver Ann-Elin og Cathrine.

Artikkel av: Karen Thue
17. mars 2014 - 08.29

Mandag morgen. Hva skal jeg ta på meg i dag mon tro?

I dagens møte vil jeg møte flere konservative mennesker. Skal jeg våge å ta på den røde yndlingsgenseren? Vil jeg synes for mye? Vil det virke profesjonelt nok? Men jeg føler meg så vel i den, så kanskje skal jeg allikevel gjøre det? På den annen side har jeg jo lært hvor viktig det er å skli lett inn i gruppen. Ikke ta unødvendig oppmerksomhet. Verken utseendemessig eller i væremåte.

Våre historier er ganske like:

Ann Elin drømte om å være A4 i tenårene og helt inn i 30 årene. Med en alkoholikerfar og dårlig råd hjemme ble det sikre viktigst. Hun ville være mer som andre. Ta en jus-utdannelse, bo på Oslo vest og ha en sikker jobb som advokat. Gå på aerobic 2 ganger i uken og spise hjemmelaget pizza på fredager. Men sånn er hun ikke.

Cathrine er oppvokst med skilte foreldre i en tid da det var relativt uvanlig og med et etternavn som definitivt skilte seg ut. Det var nok til å føle seg svært annerledes. Lengselen etter å passe inn var sterk. Valgte flokken, drev med idrett, tok økonomi-utdannelse og fikk en solid jobb. Mens mange sider lå gjemt og ubrukt og rastløsheten vokste.

Flere sider

Vi er mange som drømmer om å være FRI. Være en fri voksen og ha et stort bevegelsesrom. Ta egne selvstendige valg, med drivkraft, ikke hemninger fra fortiden. Da er det smart å inkludere alle dine "edle" deler. Å akseptere at du har flere sider.

Du kan være snill som et lam og i neste øyeblikk en sint bitch. Du kan være kreativ i det ene øyeblikket for så å være super skeptisk. Det kan være så befriende og fargerikt å leve alle delene ut, bare du vet hva å bruke hvor.

Noe er A4

Det er lett å bli for opptatt av å passe inn. Følge kodene og gjøre som alle andre. Tenk på hvor mye energi en bruker på å gjemme sitt virkelige jeg? Selv om vi forstår at skal vi ha det bra på privaten må vi være oss selv. Og skal vi lykkes i arbeidslivet må vi skille oss fra de andre. De to tingene henger sammen.

Det er noe som er A4 ved deg og noe som er helt uvanlig. Noe du er helt spesiell om. Bakgrunnen din. Hvor du kommer fra. Hva du opplevde som barn og som formet deg. Hvilke valg du har tatt. Hva du liker å gjøre. Dette er deler av deg og din personlige "business historie".

Hvor hører vi hjemme?

Hvorfor er det så mange av oss som lurer på hva vi skal bli når vi er store? Er det kanskje fordi vi ikke får sluppet oss nok løs? Prøvd ut flere sider av oss selv - testet mer ut egne særegenheter og hvor vi egentlig hører hjemme? Ofte er vi så opptatt av å gjemme det vi oppfatter som svake sider, at vi ender opp med å begrense oss selv - kraftig.

Du kan ikke kun stenge av dine svake sider, det vil også legge et lokk på dine sterke sider. Du kan oppfattes som uekte eller vanskelig å få tak på. I stedet for å kjempe imot dine utilstrekkeligheter, omfavn dem. Hvordan kan du snu disse til å være en styrke. Kan det differensiere deg fra andre på en positiv måte? Ofte er annerledes kunnskap bedre enn mer av den samme kunnskapen.

Rett foran nesen

Som nyutdannede coacher lærte vi begge noe viktig - det var det vi tok som helt ordinært som gjorde at vi skilte oss ut; Ann Elin med sin norske bakgrunn i USA, Cathrine som tidligere toppidrettsutøver. Hva du anser som helt vanlig kan gjøre at du bringer inn helt nye perspektiver. Det som er spesielt ved oss ligger ofte rett foran nesen, men vi er for sjenerte eller for opptatt av hva alle andre gjør og kan til å se det.

Det er ikke så mange gale valg man kan ta, det er bare valg. Noen fungerer bra, andre ikke. De trygge, solide - kanskje kjedelige - valgene vi gjorde har gjort det mulig for oss å velge annerledes senere, og utgjør en betydelig del av vår "business historie" idag.

Vi er alle mennesker og menneskelige, i det ligger at vi har sterke og mindre sterke sider. Vi har alle en skyggeside som vi prøver å holde skjult for omgivelsene. I stedet for å skjule dem, vær stolt av dem. De er en del av deg. Det er det mangefasetterte i deg som gjør deg spesiell, som tar deg videre og som forhindrer deg i å ha det kjedelig - og å være kjedelig.

Ikke første gang

Mandag morgen. Jeg åpner klesskapet. Tar på meg den knall røde genseren. Den kjennes så god ut på kroppen. Husker på dagens styremøte. Vel, jeg blir nok den eneste i rød genser, men pytt skitt! Det er ikke første gang jeg skiller meg ut og definitivt ikke den siste. Gleder meg til å dele av min kunnskap i dag for å løfte selskapet til bedre resultater.

Ann Elin Schüssel (coach, jurist og forfatter) og Cathrine L. Wilhelmsen (coach, siviløkonom og tidligere toppidrettsutøver)

De to holder foredrag, for små eller store forsamlinger om alle temaer de skriver om.

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK