Personlig økonomi

Pensjonssparing: David slo Goliat

2013 ga strålende avkastning på pensjonspengene. Men lille Finansco toppet både DNB, Nordea og alle de store.

Andreas Berdal Lorentzen. Foto: Thomas Hilmersen, Finansavisen.

Andreas Berdal Lorentzen. Foto: Thomas Hilmersen, Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
10. mars 2014 - 15.31

Individuelt tilpassede porteføljer fordelt mellom aksje- og rentefond blir stadig mer populære blant norske småsparere.

Forvalterne leter etter blandinger av risiko (aksjefond) og trygghet (rentefond) som er optimale ut fra kundenes risikoprofiler.

Valget står gjerne mellom en defensiv, en balansert og en offensiv portefølje.

En defensiv fondsportefølje har typisk 30/70 prosent aksjer/renter, den balanserte 60/40 og den offensive 80/20 prosent.

De store forvalterne og livselskapene tilbyr slike porteføljer i innskuddspensjonsordninger, der avkastningen var sterk i fjor.

David slo Goliat I dette markedet konkurrerer også Finansco Rådgivning. En liten aktør i denne sammenhengen, men de konkurrerer godt.

I fjor ble avkastningen 12,0 prosent på den defensive, 19,7 prosent på den balanserte og 27,9 prosent på den offensive porteføljen.

Tall hentet fra selskapenes egne hjemmesider viser at avkastningen i Finansco stort sett var høyere enn den på lignende fondsmandater fra DNB, Nordea, Odin, Danske Bank, Storebrand og Skagen Fondene.

19,7 prosent avkastning på den balanserte porteføljen tilsvarte Nordea Plan 65, mens Danske Invest Horisont 50 var nede på 15,3 prosent.

De balanserte porteføljene i Storebrand Kombinasjon og Skagen Balanse 60/40 fikk hhv. 18,4 og 16,5 prosent avkastning i 2013.

Defensivt kom DNB Aktiv 30 nærmest med 11,8 prosent avkastning, mens Danske Invest Horisont 20 hadde 8,5 prosent.

Offensivt kom også DNB nærmest med sin Aktiv 80-portefølje, som klarte 25,5 prosent i fjor. Odin Horisont var nede i 20,8 prosent.

Takker Storebrand-fond Finansco-gründer Eirik Furuseth er fornøyd med tallene.

- Det er viktig å understreke at 12 prosent i absolutt avkastning for vår defensive portefølje ligger godt over den langsiktige avkastningsforventningen til en slik investeringsprofil, og dette også våre øvrige to porteføljer.

- Vi er selvsagt stolte over å ha levert bedre avkastning til våre kunder enn storbankene, og skal jobbe hardt for å fortsette den gode trenden, sier han til HegnarOnline.

Furuseth peker på Storebrand Vekst og forvalter Andreas Berdal Lorentzen som en viktig bidragsyter til 2013-avkastningen. Finanscos eget fond, FDA, hadde fondet som sin største plassering gjennom hele året.

Storebrand Vekst klarte en avkastning på 48,2 prosent i fjor.

Hvorfor ser fokuset på denne typen kombinasjonsløsninger ut til å øke, blant både banker og rådgivningsselskaper?

- Det tror jeg er en kombinasjon av at fokuset rundt privat pensjonssparing øker, og at det for de fleste er hensiktsmessig å benytte en kombinasjon av aksjer og renter til dette formålet, avslutter Finansco-gründeren overfor HegnarOnline.

Følg HegnarOnline på Facebook her!