Personlig økonomi

Aksjefest ved Frognerparken

De Kommunale Funktionærers Byggeselskap består av 17 aksjer som gir rett til en av villaene øverst i Madserud Allé. For nær 20 millioner blir Kristin Krohn Devold og Christen Heiberg nærmeste nabo med Monolitten.

Peter-Fredrik Behncke. Foto: Iván Kverme/FA

Peter-Fredrik Behncke. Foto: Iván Kverme/FA

Artikkel av:  Redaksjonen
25. april 2014 - 13.14

Øverst i Madserud Allé ligger noen av Norges dyreste aksjer, skriver Finansavisen.

I 1923 ble De Kommunale Funktionærers Byggeselskap grunnlagt for å eie 17 eneboliger, og lysverksdirektøren, havnesjefen og kinodirektøren var blant de første som bodde i husene ved Frognerparken.

- Det er ikke så mange funksjonærer igjen her, sier styreleder Peter-Fredrik Behncke (88), til Finansavisen.

To som har spleiset på en aksje er corporate-topp Christen Heiberg (55) i ABG Sundal Collier og adm. direktør Kristin Krohn Devold (52) i NHO Reiseliv. For oppunder 20 millioner kroner har de fått en trevilla på 210 kvadratmeter og ett mål tomt med utsikt til Gustav Vigelands granittskulptur Monolitten.

Slipper dokumentavgiftDet var Petter Björklund i Nordvik & Partners som hadde salgsoppdraget tidligere i år.

«Kjøp og salg av hus er en del av den private sfære som jeg ikke ønsker å kommentere,» skriver Heiberg i en e-post til Finansavisen.

I en tekstmelding skriver Krohn Devold: «Bekrefter kjøp av 50 pst av bolig i Madserud Allé, men har ingen kommenterer til den private biten».

Ettersom handelen skjer gjennom et aksjeselskap er noteringsgebyret satt til 1.000 kroner, og Krohn Devold og Heiberg sparer rundt en halv million kroner i dokumentavgift.

En av fordelene med et felles aksjeselskap er forsikring, som hvert år beløper seg til rundt 125.000 kroner eller nær 7.500 kroner pr. bolig. Et annet pluss er at kjøpere og salgssummer ikke blir registrert i offentlige registre.

- Organiseringen er kanskje litt gammeldags, sier Behncke til Finansavisen.

Ingeniøren har aldri vært kommunalt ansatt, men kjøpte sin aksje i De Kommunale Funktionærers Byggeselskap i 1968.

- Jeg gikk til banken og ville stille den fine aksjen som sikkerhet, men de lo hult. Det fantes ikke én bank som ville godta en aksje som pantesikkerhet, men tidene har forandret seg, sier han.

Hvite elefanterInntil for noen år siden hadde selskapet et lån til 2,5 prosent rente som alle var ansvarlige for.

- Etter at gjelden var nedbetalt hadde vi ikke lenger noe som holdt oss sammen, men da var det en som holdt et hageselskap, sier Behncke.

Spleiselagene ved Frognerparken er blitt en årlig sammenkomst, som flyttes fra hage til hage skriver Finansavisen.

- Hageselskapene gjør at vi føler oss som medlemmer av en ganske utsøkt gjeng, sier han.

Tidligere var den øverste delen av Madserud Allé en del av Frognerveien, ettersom planen var å bygge en bro over bekken.

- I den nedre delen, med «de hvite elefantene» som har glaserte takstein og to pikeværelser med egen trapp, laget Erik Sture Larre (100 år, red. anm.) et eget vel. Jeg spurte ham en gang om å vi skulle slå oss sammen, men da svarte han at «dere er ikke ordentlig Madserud Allé». Det er forskjell på folk.

Saken stod på trykk i fredagens utgave av Finansavisen!