Personlig økonomi

Så mye koster barna deg

Barn er en dyr fornøyelse.

Barn som sparer penger - Foto - Scanpix

Barn som sparer penger - Foto - Scanpix

Artikkel av: Eline Hvamstad
21. april 2014 - 07.47

Vurderer dere å få barn? Da skal dere ha tenkt nøye gjennom om dere har økonomi til det, for ifølge VG Dine Penger er det en dyr fornøyelse.

Gutter er dyrest. De koster minimum 1,32 millioner kroner fra fødselen til de fyller 18 år. For en jente må du sette av 1,30 millioner, skriver avisen.

Da er ikke engang utgifter til bursdager, ferie eller konfirmasjon tatt med i regnestykket.

Det er Danske Bank som for VG har regnet ut hva det koster å ha et barn fra det får sin første bleie og fram til 18-årsdagen. Utgangspunktet er Statens Institutt for forbruksforskning(SIFO) sitt såkalte rederansebudsjett for 2014.

De dyreste fasene av barnas liv er fra tre til ni år, og fra 14 til 18 år.

- Det merkes på økonomien når du får barn. Men gleden over å ha dem veier vel opp for kronene, sier Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Danske Bank.

Hun har sittet med kalkulator og regnet med SIFO-tallene.

- Jeg er egentlig ikke overrasket. Kostnadene er jo egentlig ganske mye høyere når man tar med strøm, ferier og restaurantbesøk. Eller hvis barna driver med dyre aktiviteter som alpint, ridning og ishockey, sier Iversen.

Hun påpeker at det kan være lurt å planlegge litt før man utvider familien.

Les også: Barna gir kortvarig lykke

- Et par uten barn får fire millioner kroner i et boliglån, mens et par med tre barn får 2,56 millioner kroner. Det koster å ha barn, noe som betyr at en også bør ha mindre i boliglån, sier Iversen.

Da har hun tatt utgangspunkt i at begge tjener 450.000 kroner, at de eier én bil og ikke har noen annen gjeld utover boliglånet.