An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Personlig økonomi

Når overføres pengene mellom kontoer?

Du skylder vennen din 300 kroner og betaler «regningen» i nettbanken. Når får vedkommende pengene på konto?

Nettbank. Foto: Kyrre Lien/SCANPIX.

Nettbank. Foto: Kyrre Lien/SCANPIX.

Artikkel av: Øystein Byberg
11. mai 2014 - 00.02

Det er et spørsmål mange lurer på.

Og det er ikke så rart. For her har det vært endringer og utvikling opp gjennom årene. Det er også flere variabler som spiller inn på svaret, skriver Sparebanken Sør i en melding.

Samme bank? Dersom du og den du betaler til er kunde i samme bank, flyttes pengene raskere enn du kan skrive «Nå har jeg overført pengene til deg. Takk for lånet!»

Betaling mellom kontoer i samme bank skjer nemlig umiddelbart. Akkurat som ved overføring mellom dine egne kontoer, i nettbank eller mobilbank.

Forskjellig bank? Om du og mottakeren er kunde i ulike banker, tar betalingen som regel litt lengre tid.

Dette skyldes at disse betalingene sendes via bankenes hovedavregningssystem NICS (Norwegian Interbank Clearing System).

Inntil 2010 skjedde denne avregningen to ganger daglig, så ble det oppdatert til tre ganger, før det i 2012 ble lagt til enda et oppgjørstidspunkt.

I 2014 skjer altså overføringer fra konto i én bank til konto i en annen bank fire ganger daglig fra mandag til og med fredag.

Nærmere bestemt ved klokkeslettene 05.35, 11.05, 13.35 og 15.35. På hverdager.

Så hvis du betaler til kameraten i en annen bank klokka 14.00, vil han ha pengene på konto cirka 15.35 samme dag. Betaler du i helga, overføres pengene tidlig mandag morgen.