Personlig økonomi

Arvefellen som kan splitte familier

- Her tror jeg arveloven er i strid med folks rettsoppfatning, sier advokat Eivind Berg-Jacobsen.

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg.

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg.

Artikkel av: Stein Ove Haugen
23. juni 2014 - 13.09

Å gi hytte eller hus som forskudd på arv til ett av barna, kan skape stor konflikt når det endelige arveoppgjøret står for tur og verdiøkningen har vært stor, skriver Finansavisen i dag.

- I en sak jeg har hatt ble en hytte gitt som forskudd på arv til ett barn. Hytta var da verdt rundt 3 millioner kroner.

- Da en kom til arveoppgjøret ble verdien justert opp i henhold til konsumprisindeksen. Markedsprisen hadde i mellomtiden blitt 6–7 millioner kroner, betydelig mer, sier Eivind Bergh-Jacobsen til avisen.

- Veldig sårt å få halvpartenAdvokaten i Advokatfirmaet Norjus ser ifølge avisen ofte hvordan forskudd på arv kan skape konflikt.

- Det er veldig sårt å få halvparten av hva bror eller søster får. Etter min mening er det feil ikke å justere opp prisen på eiendom. Man har så god statistikk på prisutviklingen at det må kunne legges til grunn, sier han.

Ifølge hovedregelen i arveloven skal verdien på forskuddsarven ikke oppjusteres, uansett hvor mange år som har gått, påpeker både Bergh-Jacobsen og advokat og partner Randi Birgitte Bull i advokatfirmaet Bull & Co.

Ikke nok å si at alle skal ha like myeForeldrene kan si tydelig at noe er forskudd på arv, og at alle barna skal ha like mye, men det er ikke tilstrekkelig.

Vil de ha en verdijustering, må de selv gi beskjed, enten i et gavebrev, testamente eller budskap som gis muntlig til flere.

- Har barna motstridende interesser, må foreldrene skjære gjennom, sier Bull til Finansavisen.

Les hele saken i dagens avis.