Personlig økonomi

Pensjonskalkulatoren kan lure deg

NAVs pensjonskalkulator kan få mange til å tro at fripolisene er mer verdt enn de egentlig er.

Ernst Hagen. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

Ernst Hagen. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

Artikkel av: Stein Ove Haugen
20. oktober 2014 - 13.28

– På NAVs sider kan du få en meget god oversikt over din fremtidige folketrygd, og du får også en oversikt over ordninger du har på jobben og fripoliser. Men det er svært lett å bli lurt, advarer Ernst Hagen, pensjonsøkonom i Gabler i Finansavisen i dag.

– Problemet er at NAVs kalkulator i samme oppsett viser utbetaling fra folketrygden og verdien av en eller flere fripoliser. Da vil det for de fleste virke naturlig å tro at man får en pensjon som tilsvarer summen av disse målt i dagens kroneverdi når vedkommende går av med pensjon, sier han.

Men slik er det altså ikke.

– Du kan si at fripolisene taper verdi for hvert år. Dersom det er ti år igjen til pensjonsalder kan fripolisepensjonen tape en tredjedel av verdien frem til utbetalingen starter. Mens for en 40-åring betyr det at beløpet er halvert innen pensjonsalderen. En 30-åring har jo tid til å finne ut av det, mens situasjonen er langt verre for 50-åringen som kan få seg en overraskelse. Men du må grave dypt i materien for å forstå hva du egentlig får, sier han til avisen.

Vil bestemme selvFra begynnelsen av september ble det i teorien mulig for fripoliseeierne å si fra seg rentegarantien og selv bestemme hvordan pensjonspengene skal investeres.

Bård Vidar Hansen (47) er av de som har gjort det og rundt 100 gjorde det samme dag som det ble mulig i Storebrand.

– Målet mitt er å få mest mulig ut av de pensjonsmidlene jeg har, sier Bård Vidar Hansen (47). Nå velger han investeringsvalg for én av sine fripoliser, men hos Gjensidige og i Nordea nektes han, skriver Finansavisen.

– Du er ikke redd for å tape store deler av pengene hvis du selv kan investere?

– Det er klart at det alltid er en risiko. Samtidig må man jo følge med underveis. Hvis det er tegn til at markedet faller, kan man endre risikoprofil. Det er jo ikke noe vanskelig, sier Hansen til avisen.

De nye regleneÅ bestemme selv hvordan alderspensjonskapitalen skal forvaltes krever at man har satt seg godt inn i de nye reglene, for takker man for eksempel først nei til den garanterte avkastningen, fanger bordet.

Det er flere forhold som avgjør hva som er best for hver enkelt, men mange vil kanskje mene at å plassere pengene i aksjer kan gi en bedre avkastning enn 3,5 prosent årlig over tid.

Men det kan også være slik at mange har kort tid igjen før de skal begynne å ta ut pengene og da er det ikke sikkert det er så smart å takke nei til den garanterte avkastningen. I hvert fall ikke når børsene er nær all-time high.

Har derimot børsene falt kraftig stiller det seg helt annerledes.

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand forklarer hva de nye reglene går ut på og hva man bør ta hensyn til.