Personlig økonomi

Delphi økte i Norwegian og Bakkafrost

Forvalter øyner flere Kjos-triggere.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
9. mai 2016 - 14.10

Delphi Nordic steg 0,2 prosent i april.

Til sammenligning falt referanseindeksen VINX Benchmark Cap 0,6 prosent.

Så langt i år er fondet ned 4,3 prosent, mot referansens minus 7,0 prosent.

De siste 12 månedene kan forvalter Øyvind Fjell skilte med 20,3 prosent avkastning, mens referanseindeksen har steget 2,6 prosent.

Over tre år har Fjell klart 33,7 prosent i snitt per år, mot referansens 18,0 prosent.

Oslo Børs viste vei blant Nordens børser i april, med 4,9 prosent oppgang for hovedindeksen.

Øvrige børser steg rundt én prosent i lokal valuta, men kronestyrkelsen i løpet av måneden sørget ifølge forvalteren at fondet steg mindre enn den underliggende utviklingen skulle tilsi målt i kroner.

Opp i Norwegian

Energisektoren steg med oljeprisen, og Statoil bidro med ni prosent oppgang.

- Mer eksotiske navn med høyere finansiell gearing steg langt mer enn det, om enn fra dypere daler. Teknologisektoren skilte seg ut som den desidert svakeste, ned over åtte prosent etter at spesielt Ericsson leverte svake tall, skriver Fjell.

Han er «på overordnet nivå» godt fornøyd med porteføljeselskapenes rapportering hittil.

- Norwegian var månedens soleklare vinner, med en oppgang på 19 prosent. Gode trafikktall og en positiv, om enn tentativ innstilling fra amerikanske myndigheter rundt flygetillatelser for selskapets irske datterselskap, var blant
driverne for oppgangen, fortsetter forvalteren, som nylig vektet seg opp i Norwegian.

- Vi ser blant annet ytterligere triggere i at selskapet får finansiert deler av sine omfattende vekstinvesteringer, samt at en samarbeidsavtale med Ryanair synes å være rett rundt hjørnet, forklarer Fjell.

På ny fisketur

Av andre bidragsytere trekker han frem Tomra, som nok en gang leverte sterkere tall enn forventet.

- På den svake siden var Scatec Solar, der utviklingen ser ut til å gå noe saktere enn hva man hadde forventet. Småsvak var også Bakkafrost, som falt etter en veldig sterk periode. Her har vi benyttet muligheten til å kjøpe flere aksjer, forteller forvalteren.

Ellers økte Fjell eksponeringen i Statoil og Thule gjennom måneden, mens han reduserte i Swedish Orphan og Elekta.

De fem største postene i Delphi Nordic er (per 30/4) Novo Nordisk (9,02 prosent), Genmab (7,86 prosent), Statoil (5,60 prosent), Vestas Wind Systems (5,72 prosent) og Svenska Cellulosa (4,20 prosent).

Norwegian er for øvrig syvende største investering i fondet (4,22 prosent).