Personlig økonomi
Dette produktet har ingen tilknytning til redaksjonene i Hegnar Media.
Hegnar Agenda
Annonsørinnhold

Unngå trading-tabbene

Du kan unngå trading-tabbene med relativt enkle grep.

IG tilbyr flere instrumenter for å dempe risikoen og tapene.

11. mai 2016 - 15.08

Å handle verdipapirer, som aksjer, medfører fristelser i form av lokkende gevinster, men kan også gi skumle tap. Mange av disse tapene kunne vært unngått ved enkle grep, der planlegging er nøkkelordet.
- Traderne gjør gjennomgående tre tabber. Den første er at de tar for stor eksponering i markedene. Jo større eksponering, desto mer øker muligheten for en større gevinst, men man glemmer risikoen for å kunne tape bortimot alt, sier salgsdirektør Bastian Harbo i IG.
- Den andre tabben er overtrading, det vil si at investorene handler mer enn planlagt. De gjør handler som ikke er planlagt og handler på impuls. Det unngår man ved å ha en plan for alt man gjør med tanke på risikoen. Dette er viktig når man ønsker å komme seg ut av en handel, enten det går riktig eller gal vei, fortsetter han.

Svinger i takt
Den tredje vanlige tabben er at investorer sitter med en portefølje som er for mye korrelert med markedet, den svinger for mye i takt med de generelle markedssvingningene. Det øker eksponeringen.
- Ja, en ganske vanlig feil er å ha en portefølje som beveger seg avhengig av markedet og dermed er korrelert med det. Et eksempel er å ha mange aksjer i samme sektor, eksempelvis oljesektoren. Da er man utsatt for de samme faktorene som markedet generelt og er ikke veldig diversifisert, og det er å lure seg selv. En måte å få ned risikoen på, er å diversifisere porteføljen med andre markeder og andre aktiva, som råvarer, aksjeindekser og valuta, sier Harbo.
Følelser er ofte trukket frem som investorenes verste fiende, at faktorer som frykt og grådighet tar overhånd, likeså glede og sinne.
- Handler tabber mest om følelser?
- Nei, ikke nødvendigvis, svarer Harbo.
- Men frykt og grådighet henger nøye sammen med overtrading og det å ha en plan. Har man en plan for tradingen, unngår man veldig mange av de andre tabbene. Skriv ned planen, og den behøver ikke å være lang. Selv om planen er på bare to-tre setninger, hjelper det veldig ofte, og en detaljert tradingdagbok kan bidra til at samme feilen unngås, anbefaler Harbo.

Katastrofe
Mange investorer bruker også spesielle diagrammer når de handler eller andre analytiske verktøy som støtte for beslutningene. Salgsdirektøren minner om at man ikke glemmer at de faktisk bare er verktøy. En for stor avhengighet av disse verktøyene kan ha en negativ effekt på tradingen.
- Å trade blindt på anbefalinger fra programvarer eller analyseverktøy, kan ofte være oppskriften på katastrofe, advarer Harbo.
- Hva gjør IG ellers for at kunder skal unngå tabber når de handler?
- Vi tilbyr flere instrumenter for å dempe risikoen og tapene, såkalt stop loss, garantert stop loss, og trailing stopp loss. Da kan du kjøpe hvis markedet når en bestemt høyere kurs, eller selge hvis det når en bestemt lavere kurs. I tillegg tilbyr vi mange aktivaklasser for kundene for å diversifisere risikoen, som tilgang til alle de store hovedaktivaklassene. Norske investorer har i stor grad valgt å sitte med aksjer, kanskje fire til seks, men disse er i altfor stor grad korrelert med aksjemarkedet generelt, svarer Harbo.

Long og short
Han sier en måte å redusere risikoen på, er å gå short (selge) i indeksfondet Norway 25, som gjenspeiler OBX-indeksen, og å gå long (beholde) de aksjene man tror vil stige mer enn markedet. Da tjener man på shortposisjonen ved å ha solgt Norway 25-posisjonen når markedet faller og isolerer aksjeeksponeringen til de aksjene man tror på. Selv om gearingen – belåningen - er økt til det dobbelte, reduserer dette den samlede risikoen.

Se på flere verktøy IG har for risikostyring!

Ønsker du å komme i gang med trading? Åpne en konto hos IG her!

*CFD-er handles med marginkrav og innebærer høy risiko som betyr at du kan tape mer enn investert kapital. CFD-er er ikke hensiktsmessig for alle og det er derfor viktig at du setter deg inn i og forstår risikoen det medfører. Er du i tvil bør du søke uavhengig råd.

Annonsørinnhold