Personlig økonomi

Søndagens aksjetips

Dette er forutsetningene for en videre oppgang til ny all-time high.

Artikkel av: Stein Ove Haugen
25. september 2016 - 00.01

Forrige søndag lå det an til en rekyl opp mot 610 - 615 - og kanskje opp mot 620 i løpet av de kommende par ukene.

Rekylen nådde opp til 621,12 intradag torsdag, før hovedindeksen sluttet på 618,32. Fredag ble det en marginal nedgang på 0,09 prosent, til 617,79. 

Uken under ett ga en oppgang på 2,7 prosent, fra 601,25 til 617,32. Hovedindeksen er da opp 1,2 prosent siden nyttår.

Oppgangen den siste måneden er på 0,9 prosent og de siste 12 månedene er Oslo Børs opp 6,7 prosent. Hovedindeksen ligger da 6,6 prosent under all-time high på 660,01 den 20. april 2015 (intradag høy var 666,68).

Kommende uke

Med den positive undertonen i RSI-chartet, og RSI på oversiden av 50-nivået, er det fremdeles muligheter for at oppgangen kan fortsette, kanskje opp mot taket i den fallende sekundærtrenden vi har markert - opp mot 625 kommende uke.

Rekylen stoppet mot bunnlinjen i den stigende sekundærtrenden, som ble brutt for en uke siden. Det er i tråd med teorien etter et trendbrudd. Da skal den brutte bunnlinjen testes før den videre retningen stakes ut.

Hovedindeksen brøt imidlertid også tilbake gjennom 200- og 50-dagers glidende gjennomsnitt. Det utløste små kjøpssignal, og fortsetter oppgangen forbi 623-nivået vil det være nok et lyspunkt. Og skulle den fortsette forbi 633-nivået vil det være et stort lyspunkt - og et kjøpssignal.

Den gamle, stigende sekundærtrenden er imidlertid brutt og det er ikke staket ut noen annen retning enn den fallende vi har markert. Det tilsier at oppgangen kan være forbigående før det kommer en ny nedtur.

Det store bildet

Forutsetningene for en videre oppgang til ny all-time high er fremdeles de samme.

Med den positive undertonen i RSI-chartet, og RSI på oversiden av 50-nivået, er det som nevnt fremdeles muligheter for at oppgangen kan fortsette. Det betyr også at en ny nedtur kan stoppe over den forrige bunnen og være en kjøpsmulighet.

Det som må til for å signalisere videre oppgang er et brudd på den fallende trendlinjen i RSI-chartet (som vi har markert i chartet). RSI har brutt tilbake over 50-nivået, noe som tilsier økende stigningstakt og mulighet for oppgang. Men RSI må også bryte den fallende trendlinjen for å redusere usikkerheten på kort sikt.

I tillegg den lange må også den fallende trendlinjen i toppen av RSI-chartet (ikke vist her), brytes. Begge de fallende trendlinjen i RSI-chartet må altså brytes for å signalisere at den over ett år lange konsolideringen er over og at oppgangen til ny all-time high kan fortsette.

Men det er altså fremdeles fare for at hovedindeksen kan gjøre en stor sving ned igjen, og hvis den, etter rekylen opp i forrige, faller tilbake og bryter 590- og 585-nivået, bør man sterkt vurdere å bare skalke lukene for høsten. Sannsynligheten for det ble imidlertid redusert med forrige ukes oppgang.