Personlig økonomi

Tvillingstudie: Alkohol har ikke positiv helseeffekt

Mange har vært glade for å høre at det er sunt å nyte litt vin og øl. En ny undersøkelse fra Folkehelseinstituttet ødelegger moroa.

Vin - Foto - Scanpix

Vin - Foto - Scanpix

Artikkel av: NTB
7. oktober 2016 - 07.27

En rekke observasjonsstudier har konkludert med at personer med moderat alkoholkonsum har bedre helse enn både de som drikker mye og de som aldri drikker. Den nye studien, en tvillingstudie fra Folkehelseinstituttet, publisert i BMC Public Health, fant derimot ikke at det var sunnere å drikke enn å la være.

Målte sykefraværet

Den nye studien sammenligner eneggede tvillinger, der den ene drikker innimellom, mens den andre er avholdende eller drikker sjelden. Helse er målt i hvor mye sykefravær de har. Eneggede tvillinger er identiske.

– Hvis det hadde vært en reell helsegevinst ved å drikke, ville man forventet at den tvillingen som drakk moderat, hadde lavere sykefravær enn sin ikke-drikkende tvilling, sier lege og forsker Kristian Amundsen Østby ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Slik var det ikke.

Klype salt

Hvordan kan det da ha seg at observasjonsstudiene viser at å nyte et glass vin om dagen er sunnere enn å la være?

 Det er mange tenkelige og utenkelige faktorer som spiller inn. Alkoholbruk er et sosialt fenomen som henger sammen med så mye annet. Blant annet vet vi at de som drikker moderat også trener mer og spiser sunnere enn de som ikke drikker, sier Østby.

Han er forsiktig med å slå fast noe om sunnhetsgrad ved moderat alkoholinntak:

 Det viktigste budskapet vi har er at man ofte ikke kan stole på resultater fra observasjonsstudier for å finne årsakssammenhenger, her trenges det en stor klype salt. Observasjoner er bra hvis man ser etter en faktor, men de er usikre når man ser etter sammenhenger. Da fungerer de best for å finne en hypotese, som deretter kan testes med andre metoder. (©NTB)