Personlig økonomi

Skagen kjøper seg opp i rigg - selger tungt i Hydro

Forvalterne øyner betydelige oppsider.

John Fredriksen. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

John Fredriksen. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Artikkel av: Odd Steinar Parr
21. april 2017 - 13.05

Etter noen trege år, har Skagen Vekst fått fart på avkastningen igjen.

I 1. kvartal endte med 7,4 prosent avkastning, mot 6,6 prosent for referanseindeksen (MSCI Nordic/MSCI All-Countries ex. Nordic), går det frem av forvalterens rykende ferske markedsrapport.

De siste 12 månedene har fondet steget 18,5 prosent, mot 14,0 prosent for referansen.

Går vi lenger tilbake, ligger fondet fortsatt på etterskudd. Per i dag har fondet klart 10,3 prosent i snitt per år de siste tre årene, mot 16,2 prosent for referanseindeksen.

Dekkaksje tar av?

Som de fremste bidragsyterne til avkastningen i 1. kvartal trekker forvalterne frem velkjente Samsung, etter en kursoppgang på 12 prosent i lokal valuta.

- Dette skjer i en periode med stor politisk uro, samt fengsling av selskapets leder grunnet koblinger til den avsatte presidenten, heter det.

Oppgangen skyldes ifølge Skagen økte forventninger til bedret selskapsstyring, økt lønnsomhet i halvlederdivisjonen, samt lanseringen av det nye flaggskipet - telefonen Galaxy S8.

Fondet har benyttet denne perioden med økte forventninger til å redusere posisjonen noe, men aksjen er likevel porteføløjens nest største post, med 5,47 prosent av midlene investert.

Den største posten er dekkprodusenten Continental, med over seks prosent av midlene investert.

- Continental har revansjert noe av fjorårets svake utvikling. Selskapet fortsetter stødig, med fem prosent årlig tilvekst, samtidig som de kan vise til god lønnsomhet. Vi tror selskapet evner å nå 50 milliarder euro i omsetning innen 2020, og ser fortsatt betydelig oppside i prisingen, skriver forvalterne.

- Mye tatt ut i Hydro

Skagen Vekst trekker videre frem posisjonen i Golden Ocean, som ble etablert for rundt et år siden, da selskapet måtte refinansieres.

- Selskapet fikk da noen års pusterom i påvente av at ratenivå, så vel som skipsverdier, skulle løfte seg fra historisk lave nivåer. Utover høsten så vi de første tegnene på dette, og senere har det strammet seg ytterligere til, går det frem av rapporten.

Aksjen steg hele 58 prosent i 1. kvartal.

- Da selskapet foretok en nyemisjon for å finansiere kjøpet av fjorten skip fra Quintana Shipping, opprettholdt vi vår eierandel. Ordreboken for bestilling av nye skip er på historisk lave nivåer, noe som vil føre til videre oppgang i skipsverdier som er på vannet, heter det videre.

Norsk Hydro bidro også solid til avkastningen i kvartalet.

- Hovedårsaken var stigende aluminiumspris. Forventninger om ytterligere nedstengning av kapasitet i Kina er driveren bak dette. Gjennom kvartalet har vi redusert posisjonen betydelig, da mye av reprisingen er tatt ut, skriver forvalterne.

Norwegian-smell

På den negative siden trekker Skagen i første rekke frem Norwegian, som falt nesten 18 prosent i kvartalet. Fondet lar seg ikke vippe av pinnen, og beholder sin langsiktige tro på selskapet.

- Vi mener gjeldsbyrden er mer enn håndterbar, da særlig med tanke på fleksibiliteten selskapet har til å gjøre sale/leaseback på deler av flåten. Operasjonelt er vi stadig imponert, ikke minst over suksessen selskapet har oppnådd med langdistansesatsingen, forklarer Skagen.

Ellers bidro Hennes & Mauritz med et kursfall på nesten 10 prosent i kvartalet.

Satser på rigg

I løpet av kvartalet investerte Skagen Vekst i Fredriksens nye riggsatsing, Northern Drilling.

- Dette gjorde vi ut fra en tro på at stålprisene skal stige i tiden fremover, med kjøp av nybygget West Mira, samt opsjon til å kjøpe et annet nybygg - Bollsta. Som vi har sett mange ganger tidligere i Fredriksen-selskaper, kan dette være starten på et nytt eventyr.

- Vi ser ikke bort fra at selskapet vil benytte dagens lave stålverdier til flere kjøp, heter det i rapporten.

Fondet har også investert i et annet riggselskap, Tor Olav Trøim-satsingen Borr Drilling.

- Dette selskapet har tatt neste steg ved å kjøpe hele jackup-flåten fra Transocean, og har med disse 15 riggene allerede blitt en betydelig
operasjonell aktør, heter det i begrunnelsen.

Videre har fondet tatt inn igjen farmasiselskapet Teva, mens den japanske heisprodusenten Fujitec også ble kjøpt inn i løpet av kvartalet.

I løpet av kvartalet økte vi også posisjonene i Kia Motors og Gazprom.

Forvalterbytte

Forvaltningen av Skagen Vekst ledes av Geir Tjetland, som frem til 1. april hadde med seg Ole Søeberg. Tjetland fortsetter frem til 1. juli, da den suksessrike Delphi-forvalteren Øyvind Fjell overtar.

I teamet finner vi også junior porteføljeforvalter Alexander Stensrud.

De fem største aksjene i Skagen Vekst-porteføljen er (per 31/3) Continental (6,02 prosent), Samsung Electronics (5,47 prosent), Carlsberg (5,07 prosent), Norwegian (4,50 prosent) og Citigroup (4,27 prosent).