Personlig økonomi

Fem tips som kan få feriepengene til å vare

Enkle grep som kan vise seg lønnsomme.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Odd Steinar Parr
19. juni 2017 - 13.02

Mange nordmenn får i disse dager utbetalt både ferie- og skattepenger.

I en melding Hegnar.no har fått tilgang til kommer administrerende direktør Leif Magne Andersen i KLP Banken med fem tips for hvordan du får mest ut av pengene.

Betale regninger

Ubetalte regninger bør prioriteres. Først gjør du opp med staten, som er den strengeste kreditoren. Har du betalt ferien med kredittkort, prioriter nedbetaling slik at dyre rentekostnader ikke løper.

Sett av til sparing

Ikke la alle pengene bli stående på brukskontoen, da forsvinner de veldig lett inn i daglig forbruk. Sett penger på en sparekonto i banken som en reserve. Du bør ha 1-3 månedslønner i reserve i banken. Har du penger til overs, kan du vurdere å nedbetale gjeld eller spare langsiktig i aksjefond.

Andersen trekker for øvrig frem BSU for dem som er under 34 år.

Lag et feriebudsjett

Lag en plan for hvor mye penger du vil bruke på ferie. Du får mer ut av pengene, og unngår bakrus etter ferien når regningene tikker inn.

Best valutakurs

Betal alltid i lokal valuta i utlandet, ikke i norske kroner. Da får du best vekslingskurs.

Rabatter/medlemsfordeler

Bruker du rabatter og medlemsfordeler gjennom for eksempel jobb, fagforening eller organisasjon når du bestiller for eksempel hotell, leiebil eller feriehus, kan det være en del penger å spare. Det kan også finne feriehus eller krypinn via tjenester som Airbnb.