Personlig økonomi
Dette produktet har ingen tilknytning til redaksjonene i Hegnar Media.
Hegnar Agenda
Annonsørinnhold

Dette får mange aksje- og fondseiere til å juble

I 1980 solgte Apple-grunnleggeren Ron Wayne alle Apple-aksjene sine for 800 dollar. I dag ville disse aksjene hatt en verdi på over 500 milliarder kroner. 

18. august 2017 - 13.54

(ANNONSØRINNHOLD)

Sitter du med gevinst i aksjer eller fond kan du fort sitte igjen med samme følelse som Ron hvis du ikke benytter deg av skatteamnestiet du får ved lanseringen av aksjesparekonto. I fire måneder kan du flytte aksjer og fond til en aksjesparekonto uten at det utløser skatt. Det er en grunn til å juble.

Du har kanskje allerede fått med deg hva en aksjesparekonto er? Har du ikke det, får du en oppsummering her: Når du sparer eller investerer via en aksjesparekonto skatter du ikke av gevinstene det samme året du selger, noe som gjør at du kan reinvestere hele sparebeløpet, gang på gang. Det er først når du tar gevinsten ut av aksjesparekontoen at du må betale gevinstskatt. Effekten av dette over tid kan bli veldig hyggelig. I tillegg slipper du arbeidet med ulike skjema i forbindelse med den årlige skattemeldingen. 

Kun fra 1. september til 31. desember 2017

Merk deg datoene! I denne perioden kan du altså flytte aksjer og aksjefond med avkastningen du måtte ha, inn på en aksjesparekonto. Etter 1. januar er det for sent. Du kan velge å flytte internt hos banken eller megleren du bruker i dag, eller du kan benytte sjansen til å bytte til en aktør med større utvalg eller lavere priser enn der du har verdipapirene dine i dag.

Velg mellom over 500 fond og tusenvis av aksjer - dette kan du flytte

Hva du kan flytte vil variere noe fra aktør til aktør og hvilke verdipapirer som er tilgjengelig på aksjesparekonto. I Nordnet er utvalget på over 500 fond i tillegg til tusenvis av aksjer og børsnoterte fond.

Ikke alle leverandører har spikret detaljene rundt sitt tilbud av kontoen, her kan det bli variasjoner.

De generelle reglene er slik at en aksjesparekonto kan inneholde aksjefond med minimum 80 % aksjeandel, børsnoterte fond (ETFer) og enkeltaksjer hjemmehørende i EØS. Rentefond og aksjer tilhørende utenfor EØS, kan ikke handles på en aksjesparekonto, og kan dermed heller ikke flyttes inn på en.

Finnes det noen grunner til ikke å flytte til aksjesparekonto? 

«Jeg sliter med å finne gode grunner til å ikke benytte seg av flyttemuligheten innen 31. desember. Hvis du i dag eier aksjer og aksjefond med urealisert gevinst som kan flyttes inn på en aksjesparekonto er det bare å sette i gang prosessen allerede nå» sier Stian, Spare- og Investeringscoach hos Nordnet.

Det eneste unntaket er i verdipapirer du har tap, og da kanskje markerte tap som det kan ta en stund før er i pluss igjen. En løsning da kan være å realisere tapet, slik at du får fradrag på skatten nå i 2017, og heller investere på nytt og starte med blanke ark i aksjesparekontoen.

Skyt først, spør etterpå

Mange skulle gjerne sett at overgangsperioden for å flytte inn på aksjesparekonto var lenger enn de fire månedene som det nå ser ut til å bli. Årsaken er at mange skulle hatt tid til å orientere seg bedre for å finne ut hvilken kontotype som passer deres sparing.

«Det viktigste er uansett å få flyttet det som kan og bør flyttes inn på en aksjesparekonto i første omgang så du får utnyttet skattefordelen, og heller flytte aksjesparekontoen i sin helhet senere» avslutter Spare- og Investeringscoachen.

Finn ut mer om aksjesparekonto hos Nordnet

Annonsørinnhold