Personlig økonomi

Åpner folkefinansiering av forbrukslån

Tidligere Tandberg Data-sjef leder nylansering. Minstebeløp: 5.000 kroner.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Odd Steinar Parr
16. oktober 2017 - 15.38

BANX Folkefinansiering AS lanserer en folkefinansiert plattform for forbrukslån, og hevder i en pressemelding å være først ut i Norge med dette.

- Vi er glade for å kunne gi alle en mulighet til å ta direkte del i det meget lønnsomme markedet for forbrukslån, samtidig som vi bidrar til et mer edruelig rentenivå. I praksis betyr dette at alle som ønsker å investere direkte i forbrukslån kan oppnå en avkastning på 5-9 prosent, sier gründer og markedsdirektør Andreas Gyrre i banx.no i en kommentar.

Selskapet bak BANX, H2H Lending AS, ble etablert i august 2016 og mottok konsesjon fra Finanstilsynet i januar 2017.
- Vi har vært et fintech-selskap fra dag én. Det betyr at teknologien har satt premissene for hvordan vi har organisert oss. Vi kan dermed arbeide agilt og effektivt i alle prosesser, og er godt rigget med kjernekompetanse på alle områdene internt, i tillegg til at vi har knyttet til oss sterke samarbeidspartnere der vi trenger det, sier daglig leder Gudmundur Einarsson.

- Stor bevegelse

De siste tallene fra Finanstilsynet anslår et marked for forbrukslån på over 140 milliarder kroner, med en årlig vekst på over 10 prosent. Ifølge meldingen er bevegelsen stor i dette markedet, og 20-25 prosent søker om refinansiering årlig.

- Avkastningen til bankene som har spesialisert seg på forbrukslån kan vanskelig beskrives som noe annet enn eventyrlig. Høye renter og lite mislighold bidrar til store overskudd for bankene og god avkastning for eierne. Dessverre har ikke dette bidratt til høyere renter på dine innskudd, eller til lavere rente på kundens forbrukslån, sier Gyrre.

- Slik disse bankene er satt opp, er det heller ikke noe som tyder på at dette vil endre seg fremover. Det gir rom for nye forretningsmodeller som oss, hevder direktøren.

Minstebeløp: 5.000

Minimumsbeløpet for investering gjennom BANX-plattformen er 5.000 kroner.

- Det betyr at du kan begynne i det små og bygge deg gradvis oppover, eller du kan gå inn stort med en gang og la plattformen spre risikoen på en godt diversifisert portefølje fra dag én, sier Gyrre.

Avkastningen skjer når låntakerne betaler renter og terminbeløp. Lånene du har investert i kan ha ulike forfallsdatoer, men innbetalingen vil ifølge meldingen alltid vises på din klientkonto når de er gjennomført.

Dette beløpet kan du disponere fritt, enten du vil reinvestere i nye lån eller utbetale gevinsten til din private bankkonto.

Robot setter renten

Den omtalte plattformen bygger på en teknisk løsning som i dag brukes av over 400 finansselskaper.

- Plattformen BANX bruker er tilpasset nasjonale standarder, der samtlige prosesser utføres i sanntid, er automatiserte og skalerbare gjennom bruk av BankID, digitalt arkiv, nettsky, tredjeparts klientkonto og betalingsformidling, sier teknisk direktør Yngve Lillehagen i en kommentar.

For å kunne sette riktig rente og kredittscore på lånene, har BANX ifølge meldingen utviklet sin egen robot.