Personlig økonomi

Bekymrede dyreeiere blar opp 820 mill.

Forsikring av kjæledyr har blitt god butikk for landets forsikringsselskaper.

Foto: NTB / Scanpix

Foto: NTB / Scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
18. oktober 2017 - 11.07

(Kapital:) Aldri før har vi brukt mer penger på dyreforsikring her til lands enn i fjor, skriver Kapital. Da ble over 170.000 hunder, katter, papegøyer, hester, kaniner og andre kjæledyr forsikret. Prislappen for denne dyrevelferden endte på over 820 millioner kroner. Det tilsvarer en økning på rundt 25 prosent fra 2015.

- Stadig flere forsikrer dyrene sine. Det er hovedgrunnen til at beløpet økte kraftig, forteller kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge, som har utarbeidet deler av statistikken for dyreforsikring.

- Kan bli kostbart

Blant Finans Norges medlemmer utgjorde forsikring av kjæledyr ifølge bladet 480 millioner kroner i fjor. Det tilsvarer en økning på 36 prosent fra 2015. I tillegg kommer tallene fra Agria dyreforsikring, som omsatte for 343 millioner kroner i fjor.

Forsikringsselskapet, som er landets største tilbyder av forsikring av kjæledyr, er ikke medlem hos Finans Norge. Derfor inngår ikke tallene til Agria i den “offisielle” statistikken.

- Det kan være dyrt å måtte kjøpe seg en ny hund hvis den for eksempel skulle bli alvorlig syk og dø. Operasjoner hos veterinær kan også bli kostbart. Det er viktig at kundene orienterer seg og sjekker hva de ulike forsikringene dekker, fortsetter Neverdal, ifølge Kapital.

Hos Agria dyreforsikring har etterspørselen etter kjæledyrforsikringer bare økt. Fra 2015 til 2016 økte Agria omsetningen i Norge med nesten 11 prosent. Resultat før skatt endte i fjor på 51 millioner kroner.

- Agria har en solid økonomi til tross for en kraftig økning i skadeutbetalinger til våre kunder. Det gode resultatet i 2016 skyldes hovedsakelig lave driftskostnader, forteller administrerende direktør Christian Geelmuyden hos Agria dyreforsikring.

Forsikringsselskapet er eid av det svenske dyreforsikringselskapet Agria.

Stiller større krav

Christian Geelmuyden trekker ifølge bladet frem frem at det er viktig å forsikre dyrene, og peker på at vi ikke har noe offentlig finansiert helsetilbud for dyr i Norge.

- Dyreeiere stiller stadig større krav til behandlingen av dyr og til de tjenester som leveres i veterinærbransjen. Hvis eierne skal ha råd til å ta i bruk disse tjenestene, så trenger de den økonomiske tryggheten som ligger i en forsikring, fortsetter han.

Hundeakupunktur

Også forsikringsselskapet Tryg tilbyr dyreforsikring. I vår satset forsikringsselskapet på noe helt nytt.

- Akupunktur for hunder har blitt veldig godt mottatt. Det er frivillig å ta i bruk denne behandlingsformen, men vi ser at flere og flere tar i bruk andre behandlingsformer enn tradisjonell medisin, sier pressekontakt Arvid Steen hos Tryg, ifølge Kapital.

Tryg skal ha solgt dobbelt så mange hundeforsikringer så langt i år enn på samme tid i fjor.

- Grunnene er flere. Det blir dyrere å gå til veterinær, men mange ønsker at hunden deres skal få samme forsikring som resten av familien. De ønsker det beste for sin hund og vil gardere seg mot veldig høye veterinærutgifter om hunden deres blir alvorlig skadet eller syk. Da kan fort regningen komme på 10.000 til 50.000 kroner om det er snakk om operasjon. Har du forsikring på hunden, vil du slippe unna med en egenandel på rundt 2.000 kroner, reklamerer Steen.

Tryg ønsker ikke å oppgi sine omsetningstall for dyreforsikring til Kapital, men de inngår i tallene til Finans Norge.