Personlig økonomi

Delphi-forvalter solgte litt i Golden Ocean

Slått av børsen igjen. Ny aksje tatt inn.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
11. oktober 2017 - 15.25

Tian Tollefsen klarte 2,8 prosent avkastning i sin andre måned som forvalter av Delphi Norge.

Fondets referanseindeks - fondsindeksen på Oslo Børs - endte i samme periode (september) opp 5,5 prosent.

Tollefsen måtte dermed se seg slått av markedet i sine to første måneder.

Hittil i år er fondet nå opp 10,5 prosent, som er svakere enn referansens 12,7 prosent.

Solid over tid

Det siste året har fondet steget 23,2 prosent, mot 22,0 prosent for referanseindeksen.

Delphi Norge har et større forsprang til markedet over tre år, med 11,9 vs. 9,0 prosent gjennomsnittlig, årlig avkastning.

Over fem år leder fondet med 15,1 vs. 12,1 prosent i snitt per år.

Den tidligere SEB-analytikeren drar frem indekstunge sektorer som energi, finans og telekom som børsens sterkeste bidragsytere.

Videre opp i laks

- Vi har vi fått med oss den kraftige oppgangen i energi- og finanssektorene gjennom en høy eksponering i disse sektorene, men relativt til referanseindeksen har ikke dette klart å kompensere for manglende eksponering i Telenor og Yara, samt tap i shippingsektoren, skriver Tollefsen. 

Han benyttet måneden til å fortsette oppkjøpene i sjømatsektoren.

- Sektoren har stort sett vært flat i september, som sesongmessig har de laveste lakseprisene. Vi synes sektoren ser attraktiv ut, men går forsiktig frem da det hersker noe usikkerhet rundt den forventede lakseprisoppgangen hersker, skriver forvalteren.

Ned i tørrbulk

Prisoppgang i kjølvannet av kapasitetsreduksjoner i Kina løftet råvaresektoren videre i september.

- Vi har økt eksponeringen i Yara, men ikke tidsnok til å få med oss hele oppgangen i september. God vekst i verdensøkonomien og begrenset med tilbudsvekst fremover danner et godt bakteppe for råvareaksjene på Oslo Børs. Dette gjelder også tørrbulkaksjen Golden Ocean, men etter et kraftig rally i august ble aksjen porteføljens største negative bidragsyter i september, fortsetter Tollefsen.

- Fallende jernmalmpriser og frykt for svak etterspørsel fra Kina i vinter har økt usikkerheten i det korte bildet. Vi har redusert eksponeringen på vei nedover, legger han til.

Inn i bilutstyr

Til slutt kan forvalteren fortelle at Kongsberg Automotive ble tatt inn i porteføljen i september.

- Selskapet leverer utstyr og deler til bilindustrien globalt og gjennomfører for tiden en restrukturering for å øke lønnsomheten og konkurransedyktigheten, argumenterer Tollefsen.

De fem største investeringene (per 30/9) i Delphi Norge er Norsk Hydro (8,23 prosent), Subsea 7 (7,67 prosent), Delphi-eier Storebrand (6,45 prosent), DNB (6,30 prosent) og Yara (5,27 prosent).