Personlig økonomi

Unngå julefella

Årets julehandel står for døren. Vil du unngå å havne i julefella i år igjen?

Artikkel av: Martine Holøien
5. november 2017 - 08.12

Med tanke på at kun syv prosent av oss satte opp julebudsjett i fjor, er det kanskje ikke så rart at vi mister oversikten når det er tid for julehandel. I år skal vi bruke ca. 11.100 kroner hver i snitt på julefeiringen, viser en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB. 

– De fleste av oss er vanedyr. Sannsynligheten er derfor stor for at du kommer til å falle for de samme fristelsene i år som i fjor, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Etter at du har funnet ut hvor lommetyvene dine befinner seg, bør du tenke gjennom hvor mye du skal bruke i år. 

– Ved å sette opp et julebudsjett og holde deg til det, kan du spare mye penger. I budsjettet skriver du ned hvor mye du skal bruke på julen. Del opp i ulike poster som gaver, julepynt, mat og så videre.

– Gavelisten er den vi bruker mest penger på i forbindelse med julefeiringen. Derfor anbefaler jeg å sette opp en gaveliste over hvem du skal kjøpe til, hva du skal kjøpe, og så sette en makspris per person, oppfordrer Sandmæl.

Videre foreslår hun å bruke søkemotorer og prissammenligningstjenester på nettet til å kartlegge hvor du kan få varene billigst.

– Gavelisten har en tendens til å bli stadig lengre mens årene går. Kanskje er det noen du kan kutte i år, som store tantebarn eller barn til venner, avslutter forbrukerøkonomen.