Personlig økonomi

Familier med dårlig råd kutter på julegaver

Mens lavinntektsgrupper planlegger å bruke 30 prosent mindre på julegaver i år enn i fjor, forventer folk med millioninntekt å øke sitt forbruk med 16 prosent.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: NTB
11. desember 2017 - 06.27

Voksne i husholdninger med inntekt på inntil 400.000 kroner planlegger å bruke 2.750 kroner hver på julegaver, viser en studie YouGov har gjennomført på oppdrag for Nordea. Det er en kraftig nedgang fra 3.860 kroner i fjor.

– Klasseskillet blir gjerne tydeligere i julehøytiden, konstaterer forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

– Dette kan være en tung bør å bære for mange, spesielt for barna. Mye kan imidlertid gjøres dersom du snakker med barna om hvilke forventninger de har til jul og forklarer hvorfor det ikke er mulig å innfri alle ønsker, legger hun til.

Undersøkelsen avdekker at voksne i husholdninger med millioninntekt planlegger å spandere julegaver for nesten 9.000 kroner hver i år. Det er en kraftig oppgang fra fjorårets forbruk for personer i denne gruppen. Da lå gaveforbruket på 7.600 kroner.

– Julen er en forbruksdrevet og kapitalkrevende høytid. For mange kan det være krevende å innfri forventningene, både fra andre og seg selv, sier Reitan.