Personlig økonomi

Søndagens aksjetips

Dette må skje for at det skal bli et jule- og nyttårsrally på Oslo Børs. Hvis ikke kan det komme et nytt fall på 10 prosent.

Artikkel av: Stein Ove Haugen
16. desember 2017 - 21.04

Hovedindeksen steg 0,1 prosent sist uke, fra 789,69 til 790,76. 

Den siste måneden har hovedindeksen da falt 1,4 prosent, mens den er ned 3,8 prosent fra toppen. Siden nyttår er oppgangen på 15,6 prosent.

De siste 12 månedene er Oslo Børs opp 16,1 prosent. Til sammenligning var oppgangen på 5,9 prosent i 2015 og 12,1 prosent i 2016.

To muligheter

Det at bunnlinjen i den stigende trenden i RSI-chartet ble brutt for halvannen uke siden var et klart svakhetstegn, og kan ha torpedert et mulig julerally.

Det tekniske bildet endret seg ikke nevneverdig sist uke. RSI svinget over 50-nivået igjen, men sluttet under.

Hovedindeksen testet 800-nivået og 50-dagers glidende gjennomsnitt, men snudde ned igjen. Dette nivået må brytes for å signalisere at det er mulig med et lite rally gjennom julen og inn i det nye året. Kanskje opp mot 820 igjen? 

Foreløpig ser vi ikke tegn til noe slikt i RSI-chartet, men det kan endre seg hvis RSI etablerer seg på oversiden av 50-nivået igjen kommende uke. Da kan det etableres en liten omvendt hode-skulder med halslinje på 800-nivået.

Så lenge den fallende trendlinjen i toppen signaliserer en brems i stigningstakten, kan det imidlertid bli forbigående.

Skulle hovedindeksen fortsette ned igjen, og falle under den forrige bunnen på 782 og bunnlinjen i den stigende sekundærtrenden, kan det åpne for videre fall. Da er det heller ikke så mye teknisk støtte før ned mot 200-dagers glidende gjennomsnitt og bunnen i den bredere trenden på rundt 760.

Men skjer det kommer også 722-nivået innen rekkevidde - ned 9,6 prosent til og ned 12 prosent fra toppen på 822. I så fall vil også bunnlinjen i den stigende hovedtrenden bli brutt.

Nye forutsetninger

Fortsetter den fallende trendlinjen i toppen av RSI-chartet å dominere vil det i beste fall bare bremse stigningstakten.

Oppgang til nye høyder - opp mot 830 - forutsetter at det etableres en bunn i RSI-chartet, som i så fall vil gi en ny, positiv undertone.