Personlig økonomi

Har aldri sett maken til forbrukertillit

Rekordhøye tall fra Opinion.

Kjæleelg med norsk flagg rundt halsen - Foto: Scanpix

Kjæleelg med norsk flagg rundt halsen - Foto: Scanpix

Artikkel av: Odd Steinar Parr
26. januar 2018 - 10.23

Forbrukertillitindeksen (CCI) for Norge steg fra 7,3 poeng i desember til 13,1 poeng i desember, viser en måling gjennomført av Opinion.

Indeksen er dermed på sitt høyeste nivå siden august i fjor.

Samtidig er indeksen 7,2 poeng høyere enn i samme måned i fjor.

Aldri sett maken

Ikke siden Opinion startet målingene tilbake i 2007 har forbrukerne vært så positive i årets første måned.

- Det er særlig indikatorene troen på landets økonomi og arbeidsmarkedet kommende 12 måneder som trekker den samlede forbrukertilliten opp i januar. Nå er heller ikke avstanden mellom indikatorene for troen på landets økonomi og egen økonomi stor. Forbrukerne innleder 2018 med betydelig optimisme, sier Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion, i en kommentar.

Arbeidsledighetsindeksen er nå på sitt laveste nivå siden august i fjor, mens indeksen for forbrukernes spareplaner øker markant igjen i januar etter i desember å ha falt til sitt laveste siden februar 2011.

Et gjennomsnitt

CCI er et gjennomsnitt av forbrukernes forventninger til egen og landets økonomi, arbeidsledigheten og deres muligheter til å spare de kommende 12 månedene. 

Undersøkelsen gjennomføres månedlig.

Med en CCI over null kan vi ifølge Opinion si at forbrukerne i overveiende grad venter sterkere økonomi, mens de med en CCI under null i overveiende grad venter en svakere økonomi.