Personlig økonomi

Hegnar: - Helsprøtt Venstre-forslag

«For et helsprøtt forslag fra en ny regjeringspartner», konkluderer Trygve Hegnar.

Trygve Hegnar. Foto: Iván Kverme, Finansavisen

Trygve Hegnar. Foto: Iván Kverme, Finansavisen

Artikkel av: Trygve Hegnar
21. januar 2018 - 09.28

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen torsdag 18. august 2018:

Mange er bekymret over veksten i forbrukslån og kredittkortgjeld. Det er for lett å få lån, hevdes det, det er for mange forbrukslånbanker (det blir stadig flere) og renten på forbrukslånene er for høy og gir bankene for store overskudd. Rentene varierer mellom 10 og 25 prosent.

Vi bekymrer oss ikke, og vi mener de fleste av problemene, hvis det er problemer, bør løses ved normal konkurranse, og vi legger til grunn at bankene driver en normal og sunn kredittvurdering (ikke alt avgjøres på noen sekunder på nettet).

Det vil være noen som får for mye i lån og som aldri vil klare å betale gjelden, men slik vil det alltid være. Mange bruker forbrukslån som toppfinansiering ved boliglån, og mange forstår ikke hva en årlig rente på 20 prosent er.

Ryktene fra regjeringens Jeløya-drøftelser forteller at den nye regjeringen vil vurdere å sette et tak på de rentene bankene kan kreve på forbrukslån, og det er et svært dårlig forslag. Det er litt for mye planøkonomi for oss, og trolig vil det bli slik at alle bankene og kredittkortselskaper som har renter under taket, vil heve rentene opp til taket. Man blir kvitt de ekstreme rentene (opp mot 30 prosent?), men øker kanskje rentebelastningen for mange.

Vi får se hva finansminister Siv Jensen finner på, og Høyres Nikolai Astrup sier at ««det skal fortsatt være mulig å tilby forbrukslån.»

Bare at han sier (må si det) det, er jo sprøtt.

Men bomben, som DN avslører, er at Venstre under forhandlingene i Moss la frem et forslag om å fjerne fradragsretten for alle renter på kredittkort- og forbrukslångjeld.

Dette er selvfølgelig betydelig verre enn Venstres tidligere forslag om plastposeavgift og flypassasjeravgift.

Fjerne retten til rentefradrag ved ligningen!

Ved å gjøre dette ville staten øke inntektene med 700 millioner kroner, og lånene ville bli betydelig dyrere for lånekundene.

Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik, sier til DN at «dette er av hensyn til forbrukerne. Folk som i utgangspunktet ikke får endene til å møtes, velger kortsiktige løsninger som ytterligere forverrer deres situasjon.»

Så enten skal de ikke få lån (ta opp lån) eller lånene blir enda dyrere ved at fradragsretten (23 prosent skatt i år) bortfaller.

For et helsprøtt forslag fra en ny regjeringspartner.

Høyre og FrP avviste forslaget, men hva blir det neste?

Det er sikkert mange som strekker seg langt (for langt) ved boligkjøp, og Venstres neste forslag blir kanskje å fjerne eller redusere rentefradraget for boliglån. Eller renter på lån til kjøp av bil eller møbler.

Om et år, ved neste års budsjettkonferanse, vil Venstre en sen nattetime kanskje foreslå at det blir et tak på rentefradraget uansett hva vi har lånt til.

Slike ordninger finnes i andre land, men vi hadde ikke ventet det fra Venstre.

Breivik sier at «det ikke er sosialliberal frihet i Venstres forstand å la forbrukslånmarkedet stå uregulert,» og regulert skal det selvfølgelig være, men å fjerne rentefradraget er en liten revolusjon.

Som Siv Jensen og Erna Solberg aldri vil godta, men Venstre har altså prøvd seg.