Personlig økonomi

Dette er nordmenns største sparefeil

Her er fire enkle prinsipp alle bør følge, ifølge spareekspert. 

Foto: Nordnet

Foto: Nordnet

Artikkel av: John Inge Seljehaug
1. februar 2018 - 13.21

- Den største feilen jeg mener norske sparere gjør, er at de har altfor lav aksjeandel i sparingen sin. Nordmenn har over 1.100 milliarder kroner i bankinnskudd og kun et par hundre milliarder i aksjefond og enkeltaksjer. Dermed går de glipp av mye langsiktig verdistigning på sparepengene sine.

Det skriver Nordnets nye spareøkonom, Bjørn Erik Sættem, i sitt første blogginnlegg.

Sættem har jobbet med sparing og pensjon i 20 år, og mener at man kan øke avkastningen med få enkle grep. 

- En økning i aksjeandelen fra 50 til 80 prosent i pensjonssparingen din kan anslagsvis bety ett prosentpoeng høyere årlig forventet avkastning. Dette kan øke verdien på investeringen din med over 25 prosent i løpet av et yrkesliv, utdyper økonomen. 

Les også: Investeringsrådgivernes beste tips for 2018

Aksjefondene våre steg nesten 20 milliarder

Tenk på kostnadene

Det samme resonnementet gjelder for kostnader: ett prosentpoeng lavere årlige kostnader i fondene dine kan øke verdien med over 25 prosent med 30-40 års sparehorisont.

- Det er derfor viktig å holde kostnadene nede i sparingen din. Jeg anbefaler derfor billige indeksfond som fundament i enhver langsiktige portefølje, og så kan du supplere med gode faktorfond, aktive fond og gjerne også noen enkeltaksjer.

- De fleste undersøkelser viser at valg av aksjeandel er langt viktigere enn god timing av kjøp og salg ved langsiktig sparing. Sagt på en annen måte: Å sitte med høy aksjeandel i sparingen din gjennom opp- og nedturer er mye viktigere for totalavkastningen enn om du sitter med en balansert portefølje (med en miks av aksjer og renter) og klarer kunststykket å vekte deg opp og ned på gunstige tidspunkt, avslutter Sættem. 

Spareøkonomens fire spareprinsipp du bør huske på: 

  • Ikke legg alle eggene i samme kurv
  • Lag en langsiktig plan og hold deg til den (ikke selg når kursene faller)
  • Velg aksjefond fremfor bank og rentefond
  • Spar jevnt og trutt - og selg gradvis ut